Perspektiva

Digitalna fotografija: Fotografija - Kompozicija - Perspektiva

Perspektiva je projekcija treh dimenzij prostora na dvodimenzionalno površino slike.

V sliki je poleg jasno vidnega učinka pespektive na velikost stvari vidno tudi stekanje linij v horizont. Na desni je simulacija, kako velika je figura človeka v sliki odvisno od oddaljenosti.

Perspektiva je projekcija tridimenzionalnega prostora na dvodimenzionalno slikovno površino.

Glavna značilnost perspektive je stekanje linij v horizont, to je zmanjševanje upodobitve predmetov z oddaljenostjo od točke snemanja.

Za radi perspektive se navidezna velikost stvari z oddaljenostjo manjša. To posledično deluje na velikost stvari v sliki. Različno oddaljene stvari v prostoru lahko v sliki zavzemajo enake dimenzije.

Perspektiva je drugi prostorski ključ, ki v sliki definira prostor. S perspektivo naši možgani sprocesirajo tretjo dimenzijo, ki je slika kot taka ne daje.

Vpliv na velikost

Vpliv na oddaljenost

 

Digitalna fotografija - vodič za digitalne fotografe
Sprejemnica
 
Splošno o digitalni fotografiji
Digitalni fotoaparat
O sliki
Obdelava slike
Galerija slik
Slovar pojmov
www.astrokaktus.com
Zapri

O fotografiji

Zapri

Fotoaparat

Zapri

O sliki

Zapri

Obdelava slike

Zapri

Galerija

 

Zapri

Zaščitni znak AstroKaktus je logo domene www.astrokaktus.com, ki jo ureja Zvone Rovšek, avtor spletnih strani Argentina, Digitalna fotografija, CactusBase in Galerija Echinopsis. Vodič 'Digitalna fotografija' ima korenine v letu 2002, ko je bila digitalna fotografija v povojih. Z dopolnitvami je nastal učni pripomoček za tečaje digitalne fotografije, v končni obliki pa je samostojen moderen vodič skozi digitalno fotografijo.