Motiv

Digitalna fotografija: Fotografija - Kompozicija - Motiv

Motiv je objekt ali tema, ki spodbudi človeka k fotografiranju.

Motiv je osrednji objekt, ki kliče pozornost opazovalca. Posnet mora biti tako, da ga ostali elementi slike ne preglasijo. Kolikor bolj kompleksno je ozadje slike, toliko bolj lahko fotografa zavede, da posname slabo sliko, v kateri se pojavi več pomembnih detajlov, ki zmanjšajo vpliv glavnega motiva ali pa celo opazovalca preusmerijo na druge podrobnosti. Z dobro gradnjo slike fotograf usmeri opazovalca v tisto, kar je imel tudi sam v mislih.

Poleg teh omenjenih tem bi si lahko izmislili desetine raznih motivik in jih razdelili v kategorije. Vsaka kategorija bi zahtevala svoj način fotografiranja, lahko pa bi kategorije ločili tudi vsebinsko. Recimo v kategoriji živali bi ločili ptice ali nočne živali posebej, saj te zahtevajo posebne tehnike fotografiranja. Če pogledamo kakšen fotografski forum, bomo morda kaj takega tudi našli. Vendar ni smiselno, da gremo v podrobnosti, ker kmalu ugotovimo, da se kategorije prekrivajo v vsebini in v tehnikah fotografiranja. V nadaljevnaju bomo raje pogledali različne kategorije in se pozabavali z vsako posebej.

Makro

Živali

Rastline

Šport

Abstrakcija

Dokumentacija

Čustva

Vzorci

Digitalna fotografija - vodič za digitalne fotografe
Sprejemnica
 
Splošno o digitalni fotografiji
Digitalni fotoaparat
O sliki
Obdelava slike
Galerija slik
Slovar pojmov
www.astrokaktus.com
Zapri

O fotografiji

Zapri

Fotoaparat

Zapri

O sliki

Zapri

Obdelava slike

Zapri

Galerija

 

Zapri

Zaščitni znak AstroKaktus je logo domene www.astrokaktus.com, ki jo ureja Zvone Rovšek, avtor spletnih strani Argentina, Digitalna fotografija, CactusBase in Galerija Echinopsis. Vodič 'Digitalna fotografija' ima korenine v letu 2002, ko je bila digitalna fotografija v povojih. Z dopolnitvami je nastal učni pripomoček za tečaje digitalne fotografije, v končni obliki pa je samostojen moderen vodič skozi digitalno fotografijo.