Motiv

Digitalna fotografija: Fotografija - Kompozicija - Motiv

Motiv je objekt ali tema, ki spodbudi človeka k fotografiranju.

Motiv je osrednji objekt, ki kliče pozornost opazovalca. Posnet mora biti tako, da ga ostali elementi slike ne preglasijo. Kolikor bolj kompleksno je ozadje slike, toliko bolj lahko fotografa zavede, da posname slabo sliko, v kateri se pojavi več pomembnih detajlov, ki zmanjšajo vpliv glavnega motiva ali pa celo opazovalca preusmerijo na druge podrobnosti. Z dobro gradnjo slike fotograf usmeri opazovalca v tisto, kar je imel tudi sam v mislih.

Motiv je objekt ali tema, ki spodbudi k snemanju. Učinkovita kompozicija in enostavnost motiva dajeta dobre slike. Za dober motiv ni potrebno plezati na gore, potovati v neznane kraje in nabaviti drago opremo. Včasih je motiv pred nosom in samo čaka, da ga opazimo. Naj bo izviren.

Enostavnost motiva je že napol izdelana slika. Posnetek je samo še nujni opravek.

Pokrajina

Tihožitje

Portret

Družinska fotografija

Dogodki

Arhitektura

Sončni zahodi

Nenavadni dogodki

Digitalna fotografija - vodič za digitalne fotografe
Sprejemnica
 
Splošno o digitalni fotografiji
Digitalni fotoaparat
O sliki
Obdelava slike
Galerija slik
Slovar pojmov
www.astrokaktus.com
Zapri

O fotografiji

Zapri

Fotoaparat

Zapri

O sliki

Zapri

Obdelava slike

Zapri

Galerija

 

Zapri

Zaščitni znak AstroKaktus je logo domene www.astrokaktus.com, ki jo ureja Zvone Rovšek, avtor spletnih strani Argentina, Digitalna fotografija, CactusBase in Galerija Echinopsis. Vodič 'Digitalna fotografija' ima korenine v letu 2002, ko je bila digitalna fotografija v povojih. Z dopolnitvami je nastal učni pripomoček za tečaje digitalne fotografije, v končni obliki pa je samostojen moderen vodič skozi digitalno fotografijo.