Nočna fotografija

Digitalna fotografija: Fotografija - Fotografiranje - Nočna fotografija

Nočna fotografija zahteva stojalo, srednje zaprto zaslonko in čas do štiri sekunde. Pri daljših časih bo v slikah veliko šuma.

 

Nočna fotografija ni zahtevno opravilo, vendar je dobro upoštevati nekaj osnovnih pravil, da ni razočaranje preveliko. Osvetlitveni časi bodo ponoči precej dolgi, zato ne hodite v noč brez stativa. Če se s fotografiranjem šele spoznavate, poglejte, če ima vaš fotoaparat programsko nastavitev za nočno fotografijo. Večina fotoaparatov to možnost ima in namesto da poskušate sami nastavit neke vrednosti po občutku, je bolje, da prepustite to delo procesorju kamere. Če niste povsem prepričani, kakšni morajo biti posamezni parametri za nočno sliko, bo pritisk na en sam gumb naredil vse namesto vas.

Blur v nočnih posnetkih je včasih celo zaželjen.

Posnetki v popolni temi zahtevajo precej dolge čase osvetljevanja. Pri digitalni fotografiji se lahko ti časi pojavijo na tisti meji, ko šum v sliki ni več nesprejemljiv. Slika postane črna površina z belimi madeži, ki jih naredijo svetlobni izvori. To težavo zmanjša fotografiranje v mraku, ko je svetlobe ravno toliko, da je celotna slika osvetljena za posnetek pri nekaj desetinkah sekunde. Ta čas pa bi moral zadostovati za kvaliteten posnetek, le da vedno uporabite stojalo.

Mrak lahko traja samo slabe pol ure, na ekvatorju pa se dan prevrne v noč v desetih minutah. Na ta trenutek se je treba pravočasno pripraviti, sicer nas bo tema presenetila. Šele v takih trenutkih se bomo zavedli, kako hitro mine pol ure in koliko dobrih posnetkov smo v te pol ure zmožni narediti.

Če vas ujame dobra scena v trenutku, ko nimate s seboj stojala, ne obupajte takoj. V takem primeru posnemite veliko posnetkov, ker bo eden od njih zanesljivo najboljši, ostale pa lahko takoj pobrišete. Poskusite postavit fotoaparat na kakšen predmet in boste s tem zmanjšali nihanje in tresenje. Čeprav bo v večini primerov slika motna, bo med dvajsetimi posnetki ena zanesljivo dobra.

Digitalna fotografija - vodič za digitalne fotografe
Sprejemnica
 
Splošno o digitalni fotografiji
Digitalni fotoaparat
O sliki
Obdelava slike
Galerija slik
Slovar pojmov
www.astrokaktus.com
Zapri

O fotografiji

Zapri

Fotoaparat

Zapri

O sliki

Zapri

Obdelava slike

Zapri

Galerija

 

Zapri

Zaščitni znak AstroKaktus je logo domene www.astrokaktus.com, ki jo ureja Zvone Rovšek, avtor spletnih strani Argentina, Digitalna fotografija, CactusBase in Galerija Echinopsis. Vodič 'Digitalna fotografija' ima korenine v letu 2002, ko je bila digitalna fotografija v povojih. Z dopolnitvami je nastal učni pripomoček za tečaje digitalne fotografije, v končni obliki pa je samostojen moderen vodič skozi digitalno fotografijo.