15 nasvetov

Digitalna fotografija: Fotografiranje - 20 nasvetov

Pred nakupom digitalnega fotoaparata dobro preglejte lastnosti vašega izbranca in ga primerjajte z drugimi izdelki. Prehitra odločitev veliko stane.

Računajte na to, da bo vaš fotoaparat v treh letih popolnoma zastarel, ne bo pa za v smeti.

Izberite fotoaparat, ki ni ravno prva serija je vsaj nekaj mesecev na trgu, da proizvajalec odpravi napake. Prve serije digitalnih naprav imajo malo slabše sposobnosti kot redne.

Pri nakupu filtrov poiščite take z nosilcem in navojnim obročkom, da lahko pri zamenjavi objektiva ali fotoaparata dokupite samo adapter ustrezne dimenzije, ne pa da zamenjate cel set filtrov.

Trinožnik je obvezna oprema, ki naj bo pri roki pri vsakem malo bolj resnem fotografiranju na terenu. Namesto težkega trinožnika vzemite s seboj lažjo raztegljivo varianto ali monopod.

Najlepši posnetki nastanejo zgodaj zjutraj in zvečer, v gorah pa spomladi in jeseni.

Posnetek z digitalnim fotoaparatom je boljše kvalitete kot skeniran diafilm pri napravah podobne kvalitete.

Originalne datoteke posnetkov shranite posebej, saj se pogosto zgodi, da se s predelano sliko po pomoti zamenja originalno.

Majhna teža fotoaparata je sicer močan propagandni moto proizvajalcev, vendar vam bo ravno to povzročalo težave, ker boste morali 'iz roke' fotografirati z bolj odprto zaslonko!.

Če fotografirate brez stativa, naj bo čas najmanj obratna vrednost goriščnice. Za 50 mm 1/50 sekunde, za 100 mm 1/100 sekunde itd. Sicer pa večina digitalcev to že izračuna.

Pri nastavitvi fotoaparata za statičen motiv poskusite nastaviti najprej ustrezno zaslonko. Če fotografirate brez stativa in vam pokaže predolg čas, naslonite fotoaparat na kakšen predmet, na primer na steno ali steber.

Z običajnim, dovolj težkim zrcalno-refleksnim fotoaparatom, boste lahko snemali celo s časom do 1/15 sekunde, če boste trdno prijeli fotoaparat z obema rokama in se naslonili s hrbtom na steno.

Vgrajene bliskavice osvetlijo le nekaj metrov, zato je fotografiranje v večjih temnih prostorih in na prostem nesmiselno. V slabo osvetljenih prostorih poskusite raje brez bliskavice z naslonom.

Na prostem je včasih bolje pustiti nastavitev barvne temperature na Auto ali sončno kot kalibrirati, ker imajo sence drugačno barvno temperaturo kot osvetljeni deli.

Predleča daje boljšo sliko, če je obrnjena z vbočenim delom naprej!

Digitalna fotografija - vodič za digitalne fotografe
Sprejemnica
 
Splošno o digitalni fotografiji
Digitalni fotoaparat
O sliki
Obdelava slike
Galerija slik
Slovar pojmov
www.astrokaktus.com
Zapri

O fotografiji

Zapri

Fotoaparat

Zapri

O sliki

Zapri

Obdelava slike

Zapri

Galerija

 

Zapri

Zaščitni znak AstroKaktus je logo domene www.astrokaktus.com, ki jo ureja Zvone Rovšek, avtor spletnih strani Argentina, Digitalna fotografija, CactusBase in Galerija Echinopsis. Vodič 'Digitalna fotografija' ima korenine v letu 2002, ko je bila digitalna fotografija v povojih. Z dopolnitvami je nastal učni pripomoček za tečaje digitalne fotografije, v končni obliki pa je samostojen moderen vodič skozi digitalno fotografijo.