Fotografiranje iz avtobusa

Potovanje z avtobusom ali vlakom je zelo razširjena oblika potovanja, zato je tudi fotografiranje iz drvečega vozila izziv, ki pa se večinoma konča s slabimi rezultati. Vendar se lahko v takih razmerah posname veliko dobrih slik, sploh če se na tak primer dobro pripravimo.

Preden se odpravimo na pot, premislimo, iz katere smeri bo sijalo sonce. Bodimo pri avtobusu med prvimi in si rezervirajmo sedež na tisti strani, ki ne bo imela sonca nasproti. Pred odhodom očistimo šipo na zunanji strani, saj ima večina avtobusov klimatske naprave in je odpiranje okna onemogočeno.

Tudi notranja stran naj bo čista. Pri fotografiranju primaknimo objektiv čimbliže šipi; najbolje če pridržimo objektiv tako, da z robom dlani zaščitimo objektiv pred udarcem v šipo. Objektiv naj bo napram šipi nagnjen pod ostrim kotom, vendar nikoli proti soncu, sicer boste posneli samo odseve v šipi.

Še o časih osvetlitve. Za zamrznitev pokrajine potrebujete vsaj 1/350 sekunde, najboljše za oster posnetek je 1/500 ali 1/1000 sekunde. Če hočete posneti gibanje pokrajine blizu avtobusa, uporabite 1/200 sekunde; če se vozilo ne trese, morda celo 1/125 sekunde.

Obe sliki sta bili posneti čez avtobusno šipo, zgornja pri daljšem času, leva pri 1/500 sekunde. Če pa se vam uspe s šoferjem dogovoriti, da odpre šipo, ste zmagali!

Digitalna fotografija: Fotografija - Fotografiranje - Fotografiranje iz avtobusa

Digitalna fotografija - vodič za digitalne fotografe
Sprejemnica
 
Splošno o digitalni fotografiji
Digitalni fotoaparat
O sliki
Obdelava slike
Galerija slik
Slovar pojmov
www.astrokaktus.com
Zapri

O fotografiji

Zapri

Fotoaparat

Zapri

O sliki

Zapri

Obdelava slike

Zapri

Galerija

 

Zapri

Zaščitni znak AstroKaktus je logo domene www.astrokaktus.com, ki jo ureja Zvone Rovšek, avtor spletnih strani Argentina, Digitalna fotografija, CactusBase in Galerija Echinopsis. Vodič 'Digitalna fotografija' ima korenine v letu 2002, ko je bila digitalna fotografija v povojih. Z dopolnitvami je nastal učni pripomoček za tečaje digitalne fotografije, v končni obliki pa je samostojen moderen vodič skozi digitalno fotografijo.