Uporaba filtrov

Filtri vplivajo na kakovost, ton, barvo in smer svetlobe, ki pada skozi objektiv na senzor oz. film. S spretno uporabo nastanejo presenetljivi učinki, nekateri pa enostavno izboljšajo sliko, ki nastane. Od celega spektra filtrov bi najprej omenil UV filter, ki odstrani ultravijolični spekter svetlobe in tako povzroči boljšo čistost slike, sploh  pri močni osvetlitvi, na primer na snegu, v planinah in na morju.

Obvezna oprema vsakega fotografa je polarizacijski filter, ki prepušča le svetlobo, ki valuje v isto smer. Na ta način filter odstrani odbito svetlobo, to pa pomeni bolj jasno sliko z boljšimi barvnimi tonalitetami, jasnost v sencah, v osnovi pa odstrani nezaželene odboje, na primer na steklu in na vodi. Vendar v praksi profesionalni fotograf redko uporabi polarizator, že zato, ker zmanjša količino svetlobe za najmanj dve zaslonki.

Kako filtri delujejo, je najbolje pogledati na prospektih proizvajalcev, ki ponujajo resnično širok spekter teh orodij. Priporočam pa nabavo takih filtrov, ki jih vstavljamo v standardni okvir, tako da jih z ustreznim adapterjem lahko uporabimo na objektivih kakršnegakoli premera.

Ta slika je posneta s pol-lečo. Videti je, kot da bi imela slika neskončno globinsko ostrino.

Digitalna fotografija: Fotografija - Tehnike - Uporaba filtrov

Digitalna fotografija - vodič za digitalne fotografe
Sprejemnica
 
Splošno o digitalni fotografiji
Digitalni fotoaparat
O sliki
Obdelava slike
Galerija slik
Slovar pojmov
www.astrokaktus.com
Zapri

O fotografiji

Zapri

Fotoaparat

Zapri

O sliki

Zapri

Obdelava slike

Zapri

Galerija

 

Zapri

Zaščitni znak AstroKaktus je logo domene www.astrokaktus.com, ki jo ureja Zvone Rovšek, avtor spletnih strani Argentina, Digitalna fotografija, CactusBase in Galerija Echinopsis. Vodič 'Digitalna fotografija' ima korenine v letu 2002, ko je bila digitalna fotografija v povojih. Z dopolnitvami je nastal učni pripomoček za tečaje digitalne fotografije, v končni obliki pa je samostojen moderen vodič skozi digitalno fotografijo.