Tehnike povečave

Digitalna fotografija: Fotoaparat - Objektivi - Tehnike povečave

Makro objektiv je originalno orodje za optično povečevanje slike, vendar so zahteve fotografov pogosto večje. Z raznimi metodami lahko dosežemo še večje povečave slike, vendar je za to potrebno uporabiti posebna orodja. Fotografiranje z mikroskopom, konverterji, obročki in nekaj bolj enostavnih variant bomo obravnavali v naslednjih straneh.

Meh kot eno najbolj enostavnih in najbolj učinkovitih orodij na žalost izginja iz uporabe, ker je večina objektivov izdelana z bajonetnim nastavkom. Ta namreč omogoča prenos mehanike in električnih signalov za pogon objektiva. Če pa imamo meh, moramo računati, da bo osvetlitev padala s kvadratom povečave, kar pomeni, da bomo potrebovali pri iztegnjenem mehu morda celo 50 - krat več svetlobe kot z zloženim.

Najprej poglejmo, kako sploh merimo povečevalna razmerja. Da bi govorili v enakem jeziku, so fotografi določili Leica format tudi kot standard za razmerje povečave. Če je predmet na sliki enako velik kot je odslikan na filmu 24x36 mm, pomeni to razmerje 1:1. Na levi sliki vidimo tako primerjavo z merilom na sliki mravlje.

V spodnji tabeli lahko vidimo, kakšne povečave dosežemo z orodji za povečavo slike.

Predleča
Makro objektiv
Obročki
Konverter
Meh
Mikroskop
do 1:2
do 1:1,5
do 5:1
do 5:1

do 10:1

nad 5:1
Digitalna fotografija - vodič za digitalne fotografe
Sprejemnica
 
Splošno o digitalni fotografiji
Digitalni fotoaparat
O sliki
Obdelava slike
Galerija slik
Slovar pojmov
www.astrokaktus.com
Zapri

O fotografiji

Zapri

Fotoaparat

Zapri

O sliki

Zapri

Obdelava slike

Zapri

Galerija

 

Zapri

Zaščitni znak AstroKaktus je logo domene www.astrokaktus.com, ki jo ureja Zvone Rovšek, avtor spletnih strani Argentina, Digitalna fotografija, CactusBase in Galerija Echinopsis. Vodič 'Digitalna fotografija' ima korenine v letu 2002, ko je bila digitalna fotografija v povojih. Z dopolnitvami je nastal učni pripomoček za tečaje digitalne fotografije, v končni obliki pa je samostojen moderen vodič skozi digitalno fotografijo.