Uporaba predleč

Digitalna fotografija: Kamera - Objektiv - Uporaba predleč

V praksi manj zahtevni fotografi uporabljamo zoom objektive, ki imajo preklop na makro območje s stikalom za zaklepanje ali pa se makro področje prične avtomatsko na koncu skale za običajno ostrenje. Če hočemo malce povečati sliko, je najcenejša varianta povečevalna predleča.

Večina kompaktnih digitalnih fotoaparatov ima objektiv izdelan tako, da se je možno s fotoaparatom približati motivu na nekaj centimetrov. To pomeni precejšnjo povečavo motiva. Težava je le v tem, da se je pogosto motivu nemogoče približati tako blizu in da ga v takem položaju z objektivom že zasenčimo. Druga stvar je kvaliteta optike, ki je pri digitalnih fotoaparatih načeloma zelo dobra, vendar so za makro fotografijo zahteve ponavadi še večje. Ker so povečave zajetne, je pojav aberacij normalen.

Predleča je navaden kos optičnega stekla z določeno dioptrijo, vgrajenega v obroček z navojem. Ta navoj mora biti tak, da se da leča priviti na objektiv. V prodaji se dobijo predleče s povečavami 2x, 4x in 6x. Dejanska povačava ni taka.

S predlečo ne dobimo nekih pretresljivih povečav, zgubimo pa kar nekaj pri kvaliteti slike, saj se aberacija kar precej poveča. Je pa najenostavnejša rešitev za majhen denar.

Digitalna fotografija - vodič za digitalne fotografe
Sprejemnica
 
Splošno o digitalni fotografiji
Digitalni fotoaparat
O sliki
Obdelava slike
Galerija slik
Slovar pojmov
www.astrokaktus.com
Zapri

O fotografiji

Zapri

Fotoaparat

Zapri

O sliki

Zapri

Obdelava slike

Zapri

Galerija

 

Zapri

Zaščitni znak AstroKaktus je logo domene www.astrokaktus.com, ki jo ureja Zvone Rovšek, avtor spletnih strani Argentina, Digitalna fotografija, CactusBase in Galerija Echinopsis. Vodič 'Digitalna fotografija' ima korenine v letu 2002, ko je bila digitalna fotografija v povojih. Z dopolnitvami je nastal učni pripomoček za tečaje digitalne fotografije, v končni obliki pa je samostojen moderen vodič skozi digitalno fotografijo.