Rezultati povečav s posebnimi tehnikami

Poglejmo nekaj primerov slik, posnetih z raznimi orodji za povečavo motiva. Slike niso prava predstavitev orodij, ker ima vsako orodje svoje posebnosti. Če potrebujemo veliko povečavo in se zavedamo majhne globinske ostrine, bomo takoj posegli po mikroskopu ali obrnjenem objektivu, sicer pa se bomo zadovoljili s predlečami. Vsaka metoda ima seveda tudi več slabosti kot prednosti, med vsemi pa vsekakor prdnjači majhna globinska ostrina.

Dve predleči

Mikroskop

Predleča

+ 50 mm objektiv

Digitalna fotografija: Fotografiranje - Tehnike - Rezultati povečav s posebnimi tehnikami

Prvi primer mlade rastline Coryphantha salm-dyckiana je posnet z Minolta Dimage 7 pri nastavitvi objektiva na goriščnico 200 milimetrov v makro poziciji z dvema dodatnima predlečama (2x and 4 x). Ker je rastlina še vedno precej manjša kot je slikovno področje, sem uporabil 3-kratni digitalni zoom in s tem prihranil nekaj časa in prostora na disku. Velik rob slike bi moral tako ali tako odrezati v programu, zato sem izkoristil to možnost kar v kameri. Rastlina je samo 5 mm široka. Fina vlakna na bodicah s prostim očesom niso vidna, na posnetku pa se kar dobro ločijo.

Digitalna fotografija - vodič za digitalne fotografe
Sprejemnica
 
Splošno o digitalni fotografiji
Digitalni fotoaparat
O sliki
Obdelava slike
Galerija slik
Slovar pojmov
www.astrokaktus.com
Zapri

O fotografiji

Zapri

Fotoaparat

Zapri

O sliki

Zapri

Obdelava slike

Zapri

Galerija

 

Zapri

Zaščitni znak AstroKaktus je logo domene www.astrokaktus.com, ki jo ureja Zvone Rovšek, avtor spletnih strani Argentina, Digitalna fotografija, CactusBase in Galerija Echinopsis. Vodič 'Digitalna fotografija' ima korenine v letu 2002, ko je bila digitalna fotografija v povojih. Z dopolnitvami je nastal učni pripomoček za tečaje digitalne fotografije, v končni obliki pa je samostojen moderen vodič skozi digitalno fotografijo.