Uporaba dodatnega objektiva

Digitalna fotografija: Fotografiranje - Tehnike - Uporaba dodatnega objektiva

Manj znana tehnika velikih povečav je uporaba obrnjenega objektiva s 50 milimetersko goriščnico. Omogoča povečave do 2,5:1 in več, odvisno od opreme. Potrebujete 200 milimeterski objektiv za vaš fotoaparat, navaden star 50 milimeterski objektiv s fiksno foriščnico in dvovijačni adapter, ki pa ga boste morali na žalost narediti sami.

Namesto čvekanja si raje oglejmo primer take kombinacije na desni sliki. Na Minolto D7 sem privil hrbtno obrnjen 50 mm Tamron. Za vmesni adapter sem uporabil dva reducirna obročka in ju zlepil skupaj tako, da sta bila oba navoja obrnjena navzven. Kot lepilo sem uporabil Cianokol.

Rezultati so odvisni od nastavitve obeh objektivov. Objektiv z dolgo goriščnico nastavite na 200 mm in odprite zaslonko, na 50 mm pa nastavite razdaljo na neskončno in z zaslonko nastavite globinsko ostrino.

Digitalna fotografija - vodič za digitalne fotografe
Sprejemnica
 
Splošno o digitalni fotografiji
Digitalni fotoaparat
O sliki
Obdelava slike
Galerija slik
Slovar pojmov
www.astrokaktus.com
Zapri

O fotografiji

Zapri

Fotoaparat

Zapri

O sliki

Zapri

Obdelava slike

Zapri

Galerija

 

Zapri

Zaščitni znak AstroKaktus je logo domene www.astrokaktus.com, ki jo ureja Zvone Rovšek, avtor spletnih strani Argentina, Digitalna fotografija, CactusBase in Galerija Echinopsis. Vodič 'Digitalna fotografija' ima korenine v letu 2002, ko je bila digitalna fotografija v povojih. Z dopolnitvami je nastal učni pripomoček za tečaje digitalne fotografije, v končni obliki pa je samostojen moderen vodič skozi digitalno fotografijo.