Mikro fotografija - mikroskopija

Digitalna fotografija: Kamera - Objektiv - Makro objektivi

Povečevanje slike se v veki točki z običajnimi fotografskimi metodami konča. Na fotoaparat bi lahko nataknili meter dolgo cev in tako dobili strašansko povečavo, vendar bi na senzor padala samo še tema. Za večje povečave od 5;1 onostavno potrebujemo mikroskop z nastavkom za fotoaparat.

Taka naprava je precej draga in če nismo ravno neki veliki raziskovalni center z velikim skladom za investicije, lahko na mikroskopijo pozabimo. Če pa imamo doma malo boljši mikroskop, ga lahko vseeno uporabimo za naše potrebe.

Na desni sliki je mikroskopski posnetek rdečega pajka v raznih razvojnih fazah. Za primerjavo:bodice so dolge približno milimeter, pajek pa 0,2 mm.

 

 

 

Iz mikroskopa odstranimo okular in namestimo nanj fotoaparat, kateremu smo odstranili objektiv. Če nimamo adapterja, ki bi fotoaparat trdno vpel v mikroskop, fotoaparat trdno pridržimo na ohišje mikroskopa. Potrebno je normalno ostrenje slike z objektivom mikroskopa, povečava pa bo za približno 40% manjša kot bi bila slika z okularjem. Rezultati niti niso tako slabi, le globinska ostrina je zelo majhna.

Levo: 200-kratna povečava pršice

Digitalna fotografija - vodič za digitalne fotografe
Sprejemnica
 
Splošno o digitalni fotografiji
Digitalni fotoaparat
O sliki
Obdelava slike
Galerija slik
Slovar pojmov
www.astrokaktus.com
Zapri

O fotografiji

Zapri

Fotoaparat

Zapri

O sliki

Zapri

Obdelava slike

Zapri

Galerija

 

Zapri

Zaščitni znak AstroKaktus je logo domene www.astrokaktus.com, ki jo ureja Zvone Rovšek, avtor spletnih strani Argentina, Digitalna fotografija, CactusBase in Galerija Echinopsis. Vodič 'Digitalna fotografija' ima korenine v letu 2002, ko je bila digitalna fotografija v povojih. Z dopolnitvami je nastal učni pripomoček za tečaje digitalne fotografije, v končni obliki pa je samostojen moderen vodič skozi digitalno fotografijo.