Makro objektivi

Digitalna fotografija: Fotoaparat - Objektivi - Makro objektivi

V praksi manj zahtevni fotografi uporabljamo zoom objektive, ki imajo preklop na makro območje s stikalom za zaklepanje ali pa se makro področje prične avtomatsko na koncu skale za običajno ostrenje.

Vsi kompaktni digitalni fotoaparati imajo podoben princip delovanja, le da je razpon zooma različen in da imajo objektiv izdelan tako, da se je možno s fotoaparatom približati motivu na nekaj centimetrov. To pomeni precejšnjo povečavo motiva. Težava je le v tem, da se je pogosto motivu nemogoče približati tako blizu in da ga v takem položaju z objektivom že zasenčimo. Druga stvar je kvaliteta optike, ki je pri digitalnih fotoaparatih načeloma zelo dobra, vendar so za makro fotografijo zahteve ponavadi še večje. Ker so povečave zajetne, je pojav aberacij skoraj normalen.

Makro objektivi so objektivi z običajnimi goriščnicami in optiko, ki omogoča fotografiranje iz manjše razdalje. Običajno se dobijo makro objektivi z daljšo goriščnico, tam nekje od 80 do 200 mm. Krajše goriščnice so bolj problematične za uporabo, ker se je treba za makro fotografijo motivu precej približati in tu dolga goriščnica pomaga, da z objektivom ne zasenčimo motiva.

Na desni je slika 120-milimetrskega makro objektiva Zeiss, ki je zasnovan na sistemu plannar. Objektiv je namenjen profesionalni uporabi in nima avtofokusa. Uporabniki so natančni fotografi, ki sliko izostrijo ročno. Zaslonka F/4 omogoča delo s šibko svetlobo, v primeru zahteve po večji globinski ostrini pa se jo lahko zapre do vrednosti F/45.

Digitalna fotografija - vodič za digitalne fotografe
Sprejemnica
 
Splošno o digitalni fotografiji
Digitalni fotoaparat
O sliki
Obdelava slike
Galerija slik
Slovar pojmov
www.astrokaktus.com
Zapri

O fotografiji

Zapri

Fotoaparat

Zapri

O sliki

Zapri

Obdelava slike

Zapri

Galerija

 

Zapri

Zaščitni znak AstroKaktus je logo domene www.astrokaktus.com, ki jo ureja Zvone Rovšek, avtor spletnih strani Argentina, Digitalna fotografija, CactusBase in Galerija Echinopsis. Vodič 'Digitalna fotografija' ima korenine v letu 2002, ko je bila digitalna fotografija v povojih. Z dopolnitvami je nastal učni pripomoček za tečaje digitalne fotografije, v končni obliki pa je samostojen moderen vodič skozi digitalno fotografijo.