Povečave

Digitalna fotografija: Fotografija - Kompozicija - Povečave

Digitalni fotoaparati omogočajo povečave do 1:1. Večje povečave dosežemo le s posebnimi orodji.

Minolta Dimage 7, goriščnica 200 mm, makro

Najboljši rezultati nastanejo seveda z originalnimi objektivi, s katerimi dobimo slikovno razmerje 1:3. Kromatična aberacija je tako majhna, da jo je težko opaziti celo pri povečavi slike.

Kako povečati sliko? Enostavno. Uporabite dober košček stekla.

Začnite s konca. Najprej premislite, kaj sploh hočete. Veliko povečavo? Dobro ostrinsko globino? Natisniti sliko na A4 format? Zapolniti vaš ekran s sliko?

Gromozanske povečave so možne z elektronskim mikroskopom. No, verjetno niste mislili tega, kajne? Z zrcalno-refleksnim fotoaparatom boste dosegli najboljše povečave z uporabo obročkov. Ostrinska globina bo padla pod 1 mm, osvetlitveni časi pa bodo narasli nad eno sekundo. Potrebovali boste stojalo in veliko luči. Predvidevam, da ne boste ravno zadovoljni s tem.

Digitalna fotografija - vodič za digitalne fotografe
Sprejemnica
 
Splošno o digitalni fotografiji
Digitalni fotoaparat
O sliki
Obdelava slike
Galerija slik
Slovar pojmov
www.astrokaktus.com
Zapri

O fotografiji

Zapri

Fotoaparat

Zapri

O sliki

Zapri

Obdelava slike

Zapri

Galerija

 

Zapri

Zaščitni znak AstroKaktus je logo domene www.astrokaktus.com, ki jo ureja Zvone Rovšek, avtor spletnih strani Argentina, Digitalna fotografija, CactusBase in Galerija Echinopsis. Vodič 'Digitalna fotografija' ima korenine v letu 2002, ko je bila digitalna fotografija v povojih. Z dopolnitvami je nastal učni pripomoček za tečaje digitalne fotografije, v končni obliki pa je samostojen moderen vodič skozi digitalno fotografijo.