Zavarovanje opreme

Digitalna fotografija: Fotografija - Potovanje - Zavarovanje opreme

Na potovanju lahko opremo zavarujete za primer kraje. Verjetno boste po morebitni krajo bolj kot opremo pogrešali dragocene posnetke, zato bo zavarovanje s previdnostjo boljše.

Na potovanju se vam lahko zgodi marsikaj nepredvidenega. Kraja opreme je sicer najmanj, kar vas lahko prizadene. Če bi bili konec decembra 2004 kje na otokih vzhodne Azije, bi vas lahko pometel popotresni tsunami z vašo opremo vred v morje. Vendar so taki dogodki redkost, kraje opreme pa se lahko zgodijo kjerkoli. Seveda pa je verjetnost kraje obratnosorazmerna z vašo previdnostjo. Se je možno zavarovati s previdnim ravnanjem pred krajami?

Seveda. Prvi zakon potovanj je, da opreme nikdar, nikdar ne odložite v transportnem delu avtobusa in da je nikoli ne puščate na nezavarovanem kraju izpred oči. Nezavarovana oprema v hotelski sobi verjetno ne bo izginila, na kakšni avtobusni postaji pa zelo verjetno. Bodite neopazni. Kot tujca vas bodo seveda takoj opazili, ni pa nujno, da bodo opazili tudi vaš dragocen tovor, če ga boste imeli v nevtralni embalaži. Če ste ponosni na svojo opremo in jo radi pokažete okolici, je najbolje, da na torbo napišete še vrednost opreme in jo čimprej zavarujete. Opremo lahko zavarujete tudi s signalno napravo, ki vas bo opozorila, če bo oprema dlje kot 30 metrov proč od vas. No, v tem primeru bo verjetno že prepozno.

V primeru, da je vaša oprema res dragocena, je smiselno razmisliti o zavarovanju. Na potovanjih se vam lahko hitro zgodi, da vaša prvovrstna oprema izgine brez sledu. Letalski prevozi so sicer zavarovani, ko pa boste stopili na tuja tla, vam pomaga samo že zdrava pamet in zavarovanje opreme. Pri odprtju zavarovalne police je dobro poleg tipa navesti tudi proizvajalca opreme, ni pa nujno. Vsekakor boste v primeru kraje za povrnitev s strani zavarovalnice potrebovali policijski zapisnik.

Zavarovanje ima lahko tudi prednost, ker v primeru kraje zamenjate opremo z novo, kar pa fotografi radi počnemo. Amater verjetno fotografske opreme ne bo zavaroval pred krajo. Če fotoaparat izgine, boste verjetno bolj pogrešali dragocene posnetke kot fotoaparat. Verjetno tudi ne bo tako pazljiv kot bo pozoren na svojo opremo profesionalec, saj je odšel na pot samo zaradi slik.

Digitalna fotografija - vodič za digitalne fotografe
Sprejemnica
 
Splošno o digitalni fotografiji
Digitalni fotoaparat
O sliki
Obdelava slike
Galerija slik
Slovar pojmov
www.astrokaktus.com
Zapri

O fotografiji

Zapri

Fotoaparat

Zapri

O sliki

Zapri

Obdelava slike

Zapri

Galerija

 

Zapri

Zaščitni znak AstroKaktus je logo domene www.astrokaktus.com, ki jo ureja Zvone Rovšek, avtor spletnih strani Argentina, Digitalna fotografija, CactusBase in Galerija Echinopsis. Vodič 'Digitalna fotografija' ima korenine v letu 2002, ko je bila digitalna fotografija v povojih. Z dopolnitvami je nastal učni pripomoček za tečaje digitalne fotografije, v končni obliki pa je samostojen moderen vodič skozi digitalno fotografijo.