Primeri ozadja

Digitalna fotografija: Fotografija - Kompozicija - Vsebinski zlati rez

Ozadja sicer ne moremo izbirati, lahko pa ga obvladujemo z izbiro stojišča in z globinsko ostrino slike.

Barvito ozadje popestri sliko in je lahko problematično, če osrednji motiv ni dovolj močan. Če ni, postane barvna površina poudarek slike. V tem primeru je človek motiv, ki je dovolj močan poudarek, da pritegne vso pozornost.

Ozadje načeloma ne moremo izbirati, vemo pa, da direktno vpliva na videz in učinek slike. Lahko pa vplivamo na videz ozadja, ki ga lahko izostrimo ali zameglimo z nastavitvijo zaslonka, lahko spremenimo zorni kot objektiva in s tem učinkujemo na perspektivo ozadja, navsezadnje pa lhko vseeno ozadje izbiramo s premikanjem svojega stojišča.

Barvno

Prevladujoče

Neostro

Dinamično

 

Večina ozadij je naključnih, vendar jih dober fotograf skuša obvladovati. Močan motiv z dobrim poudarkom ima lahko zanimivo ali barvito ozadje, vendar glavnega motiva ne smejo zmotiti anomalije in napake. Te se pojavijo v glavnem kot točkasti barvni ali svetlobni viri, ki pritegnejo opazovalčevo pozornost.

Portretna fotografija zahteva čim manj motenj v ozadju, pa naj bo to portret osebe, živali ali rastline. Zmanjšano ostrino se doseže z odpranjem zaslonke, dober učinek pa daje tudi dolga goriščnica.

Digitalna fotografija - vodič za digitalne fotografe
Sprejemnica
 
Splošno o digitalni fotografiji
Digitalni fotoaparat
O sliki
Obdelava slike
Galerija slik
Slovar pojmov
www.astrokaktus.com
Zapri

O fotografiji

Zapri

Fotoaparat

Zapri

O sliki

Zapri

Obdelava slike

Zapri

Galerija

 

Zapri

Zaščitni znak AstroKaktus je logo domene www.astrokaktus.com, ki jo ureja Zvone Rovšek, avtor spletnih strani Argentina, Digitalna fotografija, CactusBase in Galerija Echinopsis. Vodič 'Digitalna fotografija' ima korenine v letu 2002, ko je bila digitalna fotografija v povojih. Z dopolnitvami je nastal učni pripomoček za tečaje digitalne fotografije, v končni obliki pa je samostojen moderen vodič skozi digitalno fotografijo.