Nevtralna ozadja

Digitalna fotografija: Fotografija - Kompozicija - Nevtralna ozadja

Nevtralna ozadja so sicer dolgočasna, so pa zelo uporabna za obdelavo slike in fotomontaže.

Nevtralno ozadje stene se pogosto uporabi za portret. Pomembno je, da se v slikovni rez ne prikrade kakšna motnja. Tako ozadje ne prenaša sence bliskavice, raznih drugih senc, razpok v steni ali celo kosov pohištva.

Za glavne motive, ki jih postavimo sami in imamo možnost izbire ozadja, lahko uporabimo nevtralna ozadja. Paziti moramo le na to, da prevelika globinska ostrina ne izda teksture ozadja. To je lahko pastelno, na primer stena za portretirano osebo, enobarven plakat ali fotografska stena, lahko kot ozadje uporabimo belino papirja ali črnino teme.

Nevtralno

Belo

Barvito

Črno

Taka ozadja so na nek način dolgočasna in se uporabijo v redkih primerih, vsekakor pa so odlično orodje za morebitno obdelavo slike in fotomontažo.

Fotografska ozadja lahko kupimo v velikih formatih, lahko pa jih izdelamo tudi sami. Ena varianta je velik kos tkanine, ki ga lahko obarvamo po lastni želji z barvo za tkanine kar v domačem pralnem stroju. Druga varianta je velik format papirja, ki ga obarvamo z akrilno barvo s pleskarskim valjčkom.

Digitalna fotografija - vodič za digitalne fotografe
Sprejemnica
 
Splošno o digitalni fotografiji
Digitalni fotoaparat
O sliki
Obdelava slike
Galerija slik
Slovar pojmov
www.astrokaktus.com
Zapri

O fotografiji

Zapri

Fotoaparat

Zapri

O sliki

Zapri

Obdelava slike

Zapri

Galerija

 

Zapri

Zaščitni znak AstroKaktus je logo domene www.astrokaktus.com, ki jo ureja Zvone Rovšek, avtor spletnih strani Argentina, Digitalna fotografija, CactusBase in Galerija Echinopsis. Vodič 'Digitalna fotografija' ima korenine v letu 2002, ko je bila digitalna fotografija v povojih. Z dopolnitvami je nastal učni pripomoček za tečaje digitalne fotografije, v končni obliki pa je samostojen moderen vodič skozi digitalno fotografijo.