Težave z ozadjem

Digitalna fotografija: Fotografija - Kompozicija - Težave z ozadjem

Rumenkasto listje v ozadju je osvetljeno in močno konkurira osrednjem motivu - hrošču, ki je povrh tega še črn. Čeprav so podrobnosti na hrošču zanimive in nas pritegnejo v opazovanje, je vpliv teh detajlov na celotno sliko preslaboten.

Težave z ozadjem so enake kot težave s kompozicijo. Pravzaprav je ozadje le del slike in se tako tudi obnaša kot kompozicijski ključ. le da ima v sliki posebno veljavo. Gradnja kompozicije temelji na osrednjem motivu in na odnosu med motivom in okolico, torej ozadjem, ki pa v tem pomenu pomeni direkten vpliv na učinek slike. Napačno izbrano ozadje lahko popolnoma podre skladnost slike ali preusmeri pozornost nase, kar je v vsakem primeru narobe.

Motnje

Svetloba

Barva

Ostrina

V večini primerov se motenj v sliki pri fotografiranju ne opazi. Zazna jih profesionalni fotograf, ki se jim izogne z zmanjševanjem globinske ostrine in s pravilnimi slikovnimi rezi.

Digitalna fotografija - vodič za digitalne fotografe
Sprejemnica
 
Splošno o digitalni fotografiji
Digitalni fotoaparat
O sliki
Obdelava slike
Galerija slik
Slovar pojmov
www.astrokaktus.com
Zapri

O fotografiji

Zapri

Fotoaparat

Zapri

O sliki

Zapri

Obdelava slike

Zapri

Galerija

 

Zapri

Zaščitni znak AstroKaktus je logo domene www.astrokaktus.com, ki jo ureja Zvone Rovšek, avtor spletnih strani Argentina, Digitalna fotografija, CactusBase in Galerija Echinopsis. Vodič 'Digitalna fotografija' ima korenine v letu 2002, ko je bila digitalna fotografija v povojih. Z dopolnitvami je nastal učni pripomoček za tečaje digitalne fotografije, v končni obliki pa je samostojen moderen vodič skozi digitalno fotografijo.