Zmanjšana ekspozicija

Digitalna fotografija: Fotografija - Osvetljevanje - Zmanjšana ekspozicija

Močni kontrasti v naravi nastajajo v močni osvetlitvi, fotoaparat pa na to reagira ravno nasprotno. V slabi svetlobi nastajajo nasičene barve, ki jih s podosvetlitvijo še okrepimo.

Svetlomer fotoaparata vedno izmeri količino svetlobe, ta pa vpliva na nastavitev ostalih parametrov posnetka - na zaslonko, na čas osvetlitve, pri avtomatski nastavitvi pa tudi na občutljivost ISO. Posnetek naj bi bil pravilno osvetljen, kar pomeni, da naj bi bila svetloba v sliki nekako podobna tisti v motivu v trenutku snemanja. Vendar so lahko zahteve po osvetlitvi drugačne, na primer v mraku, temi ali če želimo z zatemnitvijo slike doseči nek konkreten učinek.

Barva

Preosvetlitev

Mrak

Učinek

Osvetlitev lahko dodatno popravimo z popravkom ekspozicije (EV), ki jo nastavimo na ustrezno negativno vrednost. Ta naj bo le toliko nižja od izmerjene, da ne nastanejo popolnoma črne površine v sliki. Boljši fotoaparati nas na to opozorijo.

Digitalna fotografija - vodič za digitalne fotografe
Sprejemnica
 
Splošno o digitalni fotografiji
Digitalni fotoaparat
O sliki
Obdelava slike
Galerija slik
Slovar pojmov
www.astrokaktus.com
Zapri

O fotografiji

Zapri

Fotoaparat

Zapri

O sliki

Zapri

Obdelava slike

Zapri

Galerija

 

Zapri

Zaščitni znak AstroKaktus je logo domene www.astrokaktus.com, ki jo ureja Zvone Rovšek, avtor spletnih strani Argentina, Digitalna fotografija, CactusBase in Galerija Echinopsis. Vodič 'Digitalna fotografija' ima korenine v letu 2002, ko je bila digitalna fotografija v povojih. Z dopolnitvami je nastal učni pripomoček za tečaje digitalne fotografije, v končni obliki pa je samostojen moderen vodič skozi digitalno fotografijo.