Osvetlitev od spodaj

Digitalna fotografija: Fotografija - Osvetljevanje - Osvetlitev od spodaj

Načeloma se pri fotografiji ljudi svetloba od spodaj ne uporablja, pri fotografiji portreta pa je osnova za fotografijo ženskega obraza. Kombinirana svetloba iz različnih smeri, sploh pa od spodaj, osvetli obraz tako, da se dobro vidijo oči, zmanjša pa se učinek svetlobe na gubah obraza. Pri tem je treba svetlobo usmerit tako, da se pravilno izrišejo forme obraza, sence pa morajo pasti tako, da ne zmotijo detajlov.

V tem primeru je svetloba iz ene strani izrisala nerodno senco nosa, kar je narobe.

Svetloba, usmerjena od spodaj, daje nenaravne učinke. V naravi svetloba redko prihaja od spodaj, zato daje videz tako osvetljenih motivov nelagoden občutek.

 

Osvetlitev spodaj

Vampirski učinek

Arhitektura ponoči

Portret

 

 

 

 

 

Digitalna fotografija - vodič za digitalne fotografe
Sprejemnica
 
Splošno o digitalni fotografiji
Digitalni fotoaparat
O sliki
Obdelava slike
Galerija slik
Slovar pojmov
www.astrokaktus.com
Zapri

O fotografiji

Zapri

Fotoaparat

Zapri

O sliki

Zapri

Obdelava slike

Zapri

Galerija

 

Zapri

Zaščitni znak AstroKaktus je logo domene www.astrokaktus.com, ki jo ureja Zvone Rovšek, avtor spletnih strani Argentina, Digitalna fotografija, CactusBase in Galerija Echinopsis. Vodič 'Digitalna fotografija' ima korenine v letu 2002, ko je bila digitalna fotografija v povojih. Z dopolnitvami je nastal učni pripomoček za tečaje digitalne fotografije, v končni obliki pa je samostojen moderen vodič skozi digitalno fotografijo.