Presvetlitev motiva

Digitalna fotografija: Fotografija - Osvetljevanje - Presvetlitev motiva

Motivi, kot so cvetje, metulji, tkanina in podobne reči s prosojno teksturo, ustvarjajo zanimive slike, v katerih se vidi notranost ali ozadje. Najboljša nasprotna svetloba je usmerjena svetloba iz strani, ki ne sme povzročiti učinka v slikovnem rezu, sicer odvrne pozornost od osrednjega poudarka.

Presvetlitev je dobra rešitev za fotografiranje prosojnih motivov ali za ustvarjanje svetlobnih kontur. Pri fotografiranju je treba nevtralizirati izvor svetlobe. Učinek izvora zmanjšamo tako, da ga postavimo izven slikovnega izreza ali pa ga zastremo z delom motiva. Presevanje lahko uporabimo učinkovito pri fotografiji cvetja, metuljev in podobnih motivov v naravi.

Presvetlitev

Odboj

Presevanje

Oblaki

Odsev na robovih motiva nariše konture, ki utegnejo biti zanimive. Predmeti z raznimi vlakni, roso, živali s tankimi krili in drugi motivi lahko postanejo dobra osnova za presvetlitev. Učinek je običajno hitro dosežen, fotografije pa so obarvane s teksturo in zanimivo svetlobo.

Digitalna fotografija - vodič za digitalne fotografe
Sprejemnica
 
Splošno o digitalni fotografiji
Digitalni fotoaparat
O sliki
Obdelava slike
Galerija slik
Slovar pojmov
www.astrokaktus.com
Zapri

O fotografiji

Zapri

Fotoaparat

Zapri

O sliki

Zapri

Obdelava slike

Zapri

Galerija

 

Zapri

Zaščitni znak AstroKaktus je logo domene www.astrokaktus.com, ki jo ureja Zvone Rovšek, avtor spletnih strani Argentina, Digitalna fotografija, CactusBase in Galerija Echinopsis. Vodič 'Digitalna fotografija' ima korenine v letu 2002, ko je bila digitalna fotografija v povojih. Z dopolnitvami je nastal učni pripomoček za tečaje digitalne fotografije, v končni obliki pa je samostojen moderen vodič skozi digitalno fotografijo.