Odmaknjen izvor svetlobe

Digitalna fotografija: Fotografija - Osvetljevanje - Odmaknjen izvor svetlobe

Če odmaknemo vir svetlobe, se količina dodatne svetlobe približuje osvetljenosti ambienta. To zmanjša učinek luči, s tem pa postane razlika med neosvetljenimi in dosvetljenimi površinami manjša. Bolj diskretna je dodana osvetlitev, boljši učinek ima.

Izvor odmaknjen, levo, -1EV.

Kolikor bolj odmaknjen je izvor svetlobe, toliko šibkejša svetloba bo padla na motiv. To je logično in ni treba posebej poudariti. Vendar to povzroči ugodne posledica za umetno osvetljevanje. Koliko manj ostre bodo sence, bolj mehak bo učinek svetlobe.

Svtlobni vir daleč

Odmik fotoaparata

Zmanjšanje osvetlitve

Svetloba prostora

To lahko izkoristimo pri uporabi bliskavice in uporabi umetne luči. Metod je več, vse pa izkoriščajo učinek šibke, vendar ravno zadostne svetlobe, majsibodi da odmaknemo fotoaparat od motiva ali svetlobni vir. To lahko kombiniramo z zmanjšano ekspozicijo.

Digitalna fotografija - vodič za digitalne fotografe
Sprejemnica
 
Splošno o digitalni fotografiji
Digitalni fotoaparat
O sliki
Obdelava slike
Galerija slik
Slovar pojmov
www.astrokaktus.com
Zapri

O fotografiji

Zapri

Fotoaparat

Zapri

O sliki

Zapri

Obdelava slike

Zapri

Galerija

 

Zapri

Zaščitni znak AstroKaktus je logo domene www.astrokaktus.com, ki jo ureja Zvone Rovšek, avtor spletnih strani Argentina, Digitalna fotografija, CactusBase in Galerija Echinopsis. Vodič 'Digitalna fotografija' ima korenine v letu 2002, ko je bila digitalna fotografija v povojih. Z dopolnitvami je nastal učni pripomoček za tečaje digitalne fotografije, v končni obliki pa je samostojen moderen vodič skozi digitalno fotografijo.