Razpršena svetloba

Digitalna fotografija: Fotografija - Osvetljevanje - Razpršena svetloba

Neosvetljen motiv odbije le ambientno svetlobo prostora, ki ne daje senc in ima svojo specifično barvno temperaturo. Z mehkobo difuzne svetlobe ustvarja mehke, vendar nejasne forme. Če v motivu ni dovolj barve ali pa je preveč ene same, se lahko pojavi resna težava z definiranjem form. Z razpršeno svetlobo se zmanjša tudi učinek poudarjenih, bolj osvetlenih delov motiva, kar prenese poudarke na oblike ali barvo.

Razpršena svetloba je v naravi pogosto prisotna in povzroča fotografom veliko več težav kot koristi. Na nek način tam mora biti, sicer je enostavno zmanjka za zadostno ekspozicijo posnetka, po drugi strani pa povzroča motnost slike. V digitalnem posnetku je močna difuzna svetloba lahko prednost, ker nasiti sliko z barvami.

V okolju, zelo nasičenem z močno svetlobo, nastanejo ostri kontrasti, v katerih fotoaparat ni zmožen posneti kvaliteto barv.

Neosvetljeno

Intenziteta barv

Ambient

Zima

Posledica tega je ta, da so slike v difuzni svetlobi barvno bolj nasičene, vendar trpijo za pomanjkanjem jasnih form. Formo predmetom daje senca, ki jo dela le usmerjena svetloba.

 

 

 

.

Digitalna fotografija - vodič za digitalne fotografe
Sprejemnica
 
Splošno o digitalni fotografiji
Digitalni fotoaparat
O sliki
Obdelava slike
Galerija slik
Slovar pojmov
www.astrokaktus.com
Zapri

O fotografiji

Zapri

Fotoaparat

Zapri

O sliki

Zapri

Obdelava slike

Zapri

Galerija

 

Zapri

Zaščitni znak AstroKaktus je logo domene www.astrokaktus.com, ki jo ureja Zvone Rovšek, avtor spletnih strani Argentina, Digitalna fotografija, CactusBase in Galerija Echinopsis. Vodič 'Digitalna fotografija' ima korenine v letu 2002, ko je bila digitalna fotografija v povojih. Z dopolnitvami je nastal učni pripomoček za tečaje digitalne fotografije, v končni obliki pa je samostojen moderen vodič skozi digitalno fotografijo.