Hrbtna osvetlitev motiva

Digitalna fotografija: Fotografija - Osvetljevanje - Hrbtna osvetlitev

Umetna osvetlitev iz hrbtne strani mora biti načeloma taka, da se izvora svetlobe ne vidi. Luči v kadru se uporabljajo le v modni fotografiji, drugje pa ne. Svetloba naj torej ne bo popolnoma hrbtna, dala pa bo zanimive učinke s konturami in ustvarjala navidezne silhuete. Vedeti moramo, da bo sprednji del motiva v senci. Poudarek bo torej v svetlobi, ne v motivu.

Osvetlitev bočno zadaj. -1EV

Posebne učinke ustvarja svetloba iz nasprotne smeri, torej usmerjena motivu v hrbet.

Svetloba nasproti ustvari močne kontraste. Barve skoraj izginejo. Uporaba take svetlobe je problematična, zato so uspešne le tiste slike, pri katerih je uporabljena dobra ideja ali posebna tehnika.

Hrbtna svetloba

Ambient

Sončni zahod

Sonce nasproti

Dober posnetek z nasprotno svetlobo nastane, kadar se učinek izvora svetlobe nekako ublaži. To lahko nastane, če izvor zastremo s kakšnim predmetom, oblaki ali svetlobni vir s širokim zornim kotom navidezno zmanjšamo.

Odsev na robovih motiva nariše konture, ki utegnejo biti zanimive.

Digitalna fotografija - vodič za digitalne fotografe
Sprejemnica
 
Splošno o digitalni fotografiji
Digitalni fotoaparat
O sliki
Obdelava slike
Galerija slik
Slovar pojmov
www.astrokaktus.com
Zapri

O fotografiji

Zapri

Fotoaparat

Zapri

O sliki

Zapri

Obdelava slike

Zapri

Galerija

 

Zapri

Zaščitni znak AstroKaktus je logo domene www.astrokaktus.com, ki jo ureja Zvone Rovšek, avtor spletnih strani Argentina, Digitalna fotografija, CactusBase in Galerija Echinopsis. Vodič 'Digitalna fotografija' ima korenine v letu 2002, ko je bila digitalna fotografija v povojih. Z dopolnitvami je nastal učni pripomoček za tečaje digitalne fotografije, v končni obliki pa je samostojen moderen vodič skozi digitalno fotografijo.