Usmerjena svetloba

Digitalna fotografija: Fotografija - Osvetljevanje - Usmerjena svetloba

Bočno osvetlitev se lahko uporabi za zatemnitev ozadja.

Motiv, osvetljen z dnevno difuzno svetlobo ima nejasne forme, ozadje pa je vidno. Z dosvetlitvijo lahko povečamo razmerje osvetljenosti motiv - ozadje, svetloba pa definira bolj jasne oblike. Bolj kot enostranska dosvetlitev, učinkuje osvetlitev z dveh strani, sicer se lahko del motiva pojavi v popolni senci.

Bočno osvetljen motiv kaže sence nizko postavljenega izvora svetlobe. Sence poudarijo formo motiva. Pojavijo se močnejši kontrasti, barvne vrednosti upadajo.

Bočna svetloba

Okno

Jutro

Sončni zahod

Pojavijo se lahko preosvetljene površine, pač odvisno od intenzitete svetlobe in razmerja svetloba-senca.

Pri močni bočni svetlobi iz ene strani se pojavijo sence, ki morda padejo v neugodno lego. Naravna sončna svetloba vedno osvetljuje prostor s tako močjo, da je ta učinek bolj blag, pri umetni bočni svetlobi pa se lahko neosvetljena stran motiva pojavi v popolni senci.

 

 

Digitalna fotografija - vodič za digitalne fotografe
Sprejemnica
 
Splošno o digitalni fotografiji
Digitalni fotoaparat
O sliki
Obdelava slike
Galerija slik
Slovar pojmov
www.astrokaktus.com
Zapri

O fotografiji

Zapri

Fotoaparat

Zapri

O sliki

Zapri

Obdelava slike

Zapri

Galerija

 

Zapri

Zaščitni znak AstroKaktus je logo domene www.astrokaktus.com, ki jo ureja Zvone Rovšek, avtor spletnih strani Argentina, Digitalna fotografija, CactusBase in Galerija Echinopsis. Vodič 'Digitalna fotografija' ima korenine v letu 2002, ko je bila digitalna fotografija v povojih. Z dopolnitvami je nastal učni pripomoček za tečaje digitalne fotografije, v končni obliki pa je samostojen moderen vodič skozi digitalno fotografijo.