Slika na papirju in na ekranu

Digitalna fotografija: Fotografija - Barva - Slika na papirju in na ekranu

Sliko na zaslonu dojemamo kot živo, ker je ekran izvor svetlobe, na papirju pa se svetloba le odbije od pigmentov.

Digitalna fotografija prinaša novo realnost v prikazu slike. Ekran namreč omogoča direktno videnje slike, ker je sam po sebi izvor svetlobe. Slika na papirju se kaže s posredno, odbito svetlobo, kar pomeni tudi drugačno videnje in vpliv barv.

Podobno kot smo v naravi videli motiv kot odbito svetlobo od predmetov, nam daje slika na ekranu vtis živega, gibanja in energije. Barve iz ekrana učinkujejo močneje in bolj sveže.

Svetloba v naravi prihaja iz modrine neba in na nas deluje kot pozitiven dražljaj. Barva modrega obloka daje občutek svežine in neomejenosti. Vendar je morda barva hladna in na papirju tudi tako učinkuje. Belina v tiskani sliki daje občutek izžganosti, modrina in zelenilo pa sliko ohladi.

Svetloba iz ekrana ta učinek ublaži, ker svetlobo ne obravnavamo več kot belino, modrina pa ne deluje kot odbita svetloba, ampak kot izvor svetlobe. Na ta občutek vpliva tudi velikost ekrana. Dimenzije ekranov so neprimerljivo večje kot običajni formati slike. Zato je slika na ekranu bolj doživeta kot na papirju.

Nepoznavanje tega učinka privede pri fotografiranju narave do razočaranja nad posnetkom navidezno lepega pokrajinskega motiva. Svetloba je za nas pozitivno doživetje, v sliki pa se zapiše le kot belina.

Digitalna fotografija - vodič za digitalne fotografe
Sprejemnica
 
Splošno o digitalni fotografiji
Digitalni fotoaparat
O sliki
Obdelava slike
Galerija slik
Slovar pojmov
www.astrokaktus.com
Zapri

O fotografiji

Zapri

Fotoaparat

Zapri

O sliki

Zapri

Obdelava slike

Zapri

Galerija

 

Zapri

Zaščitni znak AstroKaktus je logo domene www.astrokaktus.com, ki jo ureja Zvone Rovšek, avtor spletnih strani Argentina, Digitalna fotografija, CactusBase in Galerija Echinopsis. Vodič 'Digitalna fotografija' ima korenine v letu 2002, ko je bila digitalna fotografija v povojih. Z dopolnitvami je nastal učni pripomoček za tečaje digitalne fotografije, v končni obliki pa je samostojen moderen vodič skozi digitalno fotografijo.