Vpliv osvetljenosti na barve

Nasičenost barv z osvetljenostjo pada, povečuje pa se razmerje svetlobe in senc, kar v naravi pomeni kontrast. V močnih svetlobnih kontrastih barve umirajo v sorazmerju z okolico. Slika na desni je zanimiv primer, kako intenzivna je kakšna barva v določenih okoliščinah. Najbolj izstopa rumena, pozornost vzbuja pa rdeča. Tu so barve zastopane na tak način, ker je slika posneta v deževnem vremenu.

 

 

 

 

 

 

 

Če primerjamo zgornjo sliko s to na levi, bomo opazili, da barve niso niti približno tako intenzivne kot na zgornji sliki. So bolj opazne, ne pa tudi nasičene. Najbolj očitna postaja modra, prijetna pa zelena. Tu bomo opazili še eno značilnost slike - senco. Sence so hladne in hladno v barvnem smislu pomeni modro.

Digitalna fotografija: Slika - Barva - Vpliv osvetljenosti na barve

Digitalna fotografija - vodič za digitalne fotografe
Sprejemnica
 
Splošno o digitalni fotografiji
Digitalni fotoaparat
O sliki
Obdelava slike
Galerija slik
Slovar pojmov
www.astrokaktus.com
Zapri

O fotografiji

Zapri

Fotoaparat

Zapri

O sliki

Zapri

Obdelava slike

Zapri

Galerija

 

Zapri

Zaščitni znak AstroKaktus je logo domene www.astrokaktus.com, ki jo ureja Zvone Rovšek, avtor spletnih strani Argentina, Digitalna fotografija, CactusBase in Galerija Echinopsis. Vodič 'Digitalna fotografija' ima korenine v letu 2002, ko je bila digitalna fotografija v povojih. Z dopolnitvami je nastal učni pripomoček za tečaje digitalne fotografije, v končni obliki pa je samostojen moderen vodič skozi digitalno fotografijo.