Izenačevanje kontrasta

Možganski procesi zmanjšujejo kontrast na obrobju vidnega polja z ustvarjanjem nasprotnih površin, ki izenačijo razlike.

Izenačenje kontrasta je drugi efekt procesiranja slike. Na spodnji sliki je črno polje na beli podlagi prekrito s sivimi črtami. Procesiranje povzroči izenačenje kontrasta v črnem kvadratu tako, da so sive črte na tem področju videti temnejše, črna podlaga pa svetlejša.

Izenačevanje kontrasta je najbolj vidno iz modela na levi. Popolna belina se vidi samo v tistem kvadrantu, ki je v centru naše pozornosti, vsi ostali postanejo sivi. Učinek je tak, da izven fokusa v belih križiščih vidimo sivkaste pike.

Digitalna fotografija: Slika - Barva - Izenačevanje kontrasta

Digitalna fotografija - vodič za digitalne fotografe
Sprejemnica
 
Splošno o digitalni fotografiji
Digitalni fotoaparat
O sliki
Obdelava slike
Galerija slik
Slovar pojmov
www.astrokaktus.com
Zapri

O fotografiji

Zapri

Fotoaparat

Zapri

O sliki

Zapri

Obdelava slike

Zapri

Galerija

 

Zapri

Zaščitni znak AstroKaktus je logo domene www.astrokaktus.com, ki jo ureja Zvone Rovšek, avtor spletnih strani Argentina, Digitalna fotografija, CactusBase in Galerija Echinopsis. Vodič 'Digitalna fotografija' ima korenine v letu 2002, ko je bila digitalna fotografija v povojih. Z dopolnitvami je nastal učni pripomoček za tečaje digitalne fotografije, v končni obliki pa je samostojen moderen vodič skozi digitalno fotografijo.