Ustvarjanje kotntrasta

Ustvarjanje navideznega kontrasta je vidno na spodnji sliki. Na prvi pogled slika ni nič posebnega, če pa natančno pogledamo mejo med rdečo in sivo površino, se nam zazdi, kot da beži. Bolj natančno opazovanje pokaže, da se na rdeči pojavlja svetlejša linija, na sivi pa temnejša.

Kjer so kontrasti slabi, se povečajo s kontrastnimi ločnicami, kot na spodnji desni sliki. Kjer tega tonskega kontrasta ni, ga procesirajo možgani sami. Ta efekt se uporablja pri kompresijskih algoritmih slik.

Naši možgani intenzivno procesirajo kontrast. Oko zaradi svoje zgradbe vidi barvno le v sredini vidnega polja, ob straneh pa le kontrast in premik. V možganih se prejet impulz procesira v enakem smislu. Če v sredini slikovnega izreza ni kontrasta, ga možgani ustvarjajo, ob strani vidnega polja pa ga zmanjšujejo. Da je to tako, oopazimo iz slikovnih modelov.

Digitalna fotografija: Slika - Barva - Ustvarjanje kotntrasta

Digitalna fotografija - vodič za digitalne fotografe
Sprejemnica
 
Splošno o digitalni fotografiji
Digitalni fotoaparat
O sliki
Obdelava slike
Galerija slik
Slovar pojmov
www.astrokaktus.com
Zapri

O fotografiji

Zapri

Fotoaparat

Zapri

O sliki

Zapri

Obdelava slike

Zapri

Galerija

 

Zapri

Zaščitni znak AstroKaktus je logo domene www.astrokaktus.com, ki jo ureja Zvone Rovšek, avtor spletnih strani Argentina, Digitalna fotografija, CactusBase in Galerija Echinopsis. Vodič 'Digitalna fotografija' ima korenine v letu 2002, ko je bila digitalna fotografija v povojih. Z dopolnitvami je nastal učni pripomoček za tečaje digitalne fotografije, v končni obliki pa je samostojen moderen vodič skozi digitalno fotografijo.