Procesiranje barv

Barve so subjektivna človeška zaznava objektivnega fizikalnega valovanja. Videz barve je torej lasten opazovalcu.

Človeški možgani procesirajo barve glede na izkustvo z barvami v preteklosti. Manjkajočo barvo, ki jo možgani pričakujejo na določenem mestu, procesirajo v vizualni model.

Barve predmeta niso le lastnost snovi v njem, ampak tudi odsev barve svetlobe, ki pada nanj.

Zajemanje barve v barvno informacijo se ravna glede na priležne barve. Tako nastanejo barvne relacije, možgani pa procesirajo sliko z barvnimi in kontrastnimi principi, kar ustvari slikovne prevare.

Slika triglavskih jezer (levo), naslikana kot mozaik je sprva nejasna in ne daje vtisa o realnosti, po kateri je nastala. Če zameglimo pogled, pa se bo slika pričela približevati tej realnosti in v neki fazi bo viden celo odsev v navideznem jezeru. Tako gledanje nam pomaga k ugotavljanju kompozicijskih napak v sliki, po drugi strani pa zmanjša navidezne učinke, ki jih procesirajo možgani. Klik na sliko to odpre v večji velikosti, kjer se celovitost motiva razbije v mozaične detajle.

Digitalna fotografija: Slika - Barva - Procesiranje barv

Digitalna fotografija - vodič za digitalne fotografe
Sprejemnica
 
Splošno o digitalni fotografiji
Digitalni fotoaparat
O sliki
Obdelava slike
Galerija slik
Slovar pojmov
www.astrokaktus.com
Zapri

O fotografiji

Zapri

Fotoaparat

Zapri

O sliki

Zapri

Obdelava slike

Zapri

Galerija

 

Zapri

Zaščitni znak AstroKaktus je logo domene www.astrokaktus.com, ki jo ureja Zvone Rovšek, avtor spletnih strani Argentina, Digitalna fotografija, CactusBase in Galerija Echinopsis. Vodič 'Digitalna fotografija' ima korenine v letu 2002, ko je bila digitalna fotografija v povojih. Z dopolnitvami je nastal učni pripomoček za tečaje digitalne fotografije, v končni obliki pa je samostojen moderen vodič skozi digitalno fotografijo.