Forma

Digitalna fotografija: Slika - Barva - Forma

Brez barv bi bil svet okoli nas mrtev. Barve dajejo predmetom življenje, vendar je vloga oblik pomembnejša.

Tolmačenje barv je posledica iskušenj v preteklosti. Nekoč smo ugotovili, da je zeleno jabolko kislo, rdeče pa zrelo in okusno. Vijoličasto jabolko verjetno ne bi poskusili niti iz gole radovednosti.

Barva je komunikacijsko sredstvo. Skozi barvo dojemamo svet okoli sebe. Rdeče jabolko nam z barvo pripoveduje, da je zrelo, sladko in okusno.
Bistvo predmeta je vsebina, ne njegova površina. Barva je le manifestacija površine predmeta, ne njega samega.
Barva daje predmetu svojstven videz, vendar ima dimenzija forme pomembnejšo vlogo kot dimenzija barve.
Oblika ima komunikativno vrednost, barva pa izrazno. Dimenzija oblike in prostora definira razumevanje slike skozi naše oči do logične predstave.
Fotografija je objekt brez forme, kjer barva določa oblike. Iz tega torej sledi, da je fotografija definiranje z barvo, ne s svetlobo.
Digitalna fotografija - vodič za digitalne fotografe
Sprejemnica
 
Splošno o digitalni fotografiji
Digitalni fotoaparat
O sliki
Obdelava slike
Galerija slik
Slovar pojmov
www.astrokaktus.com
Zapri

O fotografiji

Zapri

Fotoaparat

Zapri

O sliki

Zapri

Obdelava slike

Zapri

Galerija

 

Zapri

Zaščitni znak AstroKaktus je logo domene www.astrokaktus.com, ki jo ureja Zvone Rovšek, avtor spletnih strani Argentina, Digitalna fotografija, CactusBase in Galerija Echinopsis. Vodič 'Digitalna fotografija' ima korenine v letu 2002, ko je bila digitalna fotografija v povojih. Z dopolnitvami je nastal učni pripomoček za tečaje digitalne fotografije, v končni obliki pa je samostojen moderen vodič skozi digitalno fotografijo.