Profesionalnost in amaterstvo

Digitalna fotografija: Avtor - Profesionalnost in amaterstvo

Obstaja kar nekaj razprav o vlogi in kvaliteti amaterskega fotografiranja.

Mislim, da je precej odvisno od tega, kdo to debato odpira - amater ali profesionalec. Iz stališča profesionalca smo amaterski fotografi diletanti, ki se brez strokovne izobrazbe podajamo v svet, ki ga ne poznamo in ga že iz strokovnega pogleda ne moremo obvladati.

Rezultati kažejo drugače. Mnogo amaterskih fotografov dosega dobre uspehe celo na mednarodnih natečajih. Po drugi strani pa je od milijonov profesionalcev samo peščica takih, ki so resnično uspeli kot samostojni fotografi.

Od profesionalcev pričakujemo, da posnamejo dobro sliko. To se ponavadi ne zgodi; le redkokatera slika je resnično uspešna. Posnamejo pa sliko, ki je brezhibna, kar večini amaterjev ne uspe. Samozadovoljnost ta neuspeh še poveča.

Klub temu, da je za eno samo dobro sliko treba porabiti dosti časa in posneti nekaj filmov, ni nujno, da amater po nekaj tisoč posnetkih dobi občutek, kako posneti dobro fotografijo. Preskok se opazi, ko se ta zavestno poglobi v analizo slik, svojih in tujih, ko prične razločevati dobro od slabega. In predvsem, ko opazi, da ima slika neke prvine in jih skuša pri svojem delu upoštevati. Slika ni samo posnetek nekega stanja v naravi, ampak nosi sporočilo, ki je sicer znano samo avtorju. Izborno sliko naredi sporočilo, ki ga ne razume samo avtor, ampak tudi opazovalec.

Razlika med amaterjem in profesionalcem ni v izobrazbi, ampak v tem, koliko kilometrov filma potrošita in koliko energije vložita v svoje delo.
Digitalna fotografija - vodič za digitalne fotografe
Sprejemnica
 
Splošno o digitalni fotografiji
Digitalni fotoaparat
O sliki
Obdelava slike
Galerija slik
Slovar pojmov
www.astrokaktus.com
Zapri

O fotografiji

Zapri

Fotoaparat

Zapri

O sliki

Zapri

Obdelava slike

Zapri

Galerija

 

Zapri

Zaščitni znak AstroKaktus je logo domene www.astrokaktus.com, ki jo ureja Zvone Rovšek, avtor spletnih strani Argentina, Digitalna fotografija, CactusBase in Galerija Echinopsis. Vodič 'Digitalna fotografija' ima korenine v letu 2002, ko je bila digitalna fotografija v povojih. Z dopolnitvami je nastal učni pripomoček za tečaje digitalne fotografije, v končni obliki pa je samostojen moderen vodič skozi digitalno fotografijo.