Prepoznavnost in izvirnost

Digitalna fotografija: Avtor - Prepoznavnost in izvirnost

Izvirnost je beseda, ki jo marsikateri profesionalec najprej položi učencem na ušesa. Vendar je to beseda, ki v mišljenem kontekstu zgreši namen. Izvirnosti se ne da nekomu priporočiti kot način dela ali razmišljanja. Je rezultat učenja, izkušenj in raziskovalnega duha. Vsak posamezen del tega nosi skoraj vsak v sebi. Ko se združi vse to z ustrezno porabo časa, je rezultat neizogiben.

Razlika med profesionalcem in amaterjem le v količini porabljenega denarja, časa in filma, nič drugega! Sliši se bogo(foto)kletno, vendar se lahko vsakdo hitro nauči ravnati s fotoaparatom.

Izvirnost nastane, ko se fotografu posreči opaziti dober motiv in ga je sposoben tudi pravilno spraviti na film ali papir.

Talent namreč ne obstaja. Je zmnožek zanimanja in vztrajnosti.

Nič ni narobe, če 'plonkate' motive, način dela, uporabo efektov in druge elemente slik od drugih avtorjev, dokler se učite. Ko pa začnete z avtorskim delom, naj se pokaže vaša prepoznavnost.

Vendar mi ne očitajte neprepoznavnosti po pregledu teh strani. Slike niso bogve kaj dobre, sploh pa ne take, da bi v njih prepoznali originalnost. Izbrane so namenoma za prikaz digitalne fotografije.

Včasih slišim pripombo, da so si vse moje spletne strani preveč podobne. Tega se zavedam. Vendar nisem niti pomislil, da bi jih oblikovno spremenil. Vsebinsko že, oblikovno pa strani povejo, kdo jih je izdelal. Tudi slike povedo, kdo jih je posnel. Slike torej govorijo o avtorju.

Digitalna fotografija - vodič za digitalne fotografe
Sprejemnica
 
Splošno o digitalni fotografiji
Digitalni fotoaparat
O sliki
Obdelava slike
Galerija slik
Slovar pojmov
www.astrokaktus.com
Zapri

O fotografiji

Zapri

Fotoaparat

Zapri

O sliki

Zapri

Obdelava slike

Zapri

Galerija

 

Zapri

Zaščitni znak AstroKaktus je logo domene www.astrokaktus.com, ki jo ureja Zvone Rovšek, avtor spletnih strani Argentina, Digitalna fotografija, CactusBase in Galerija Echinopsis. Vodič 'Digitalna fotografija' ima korenine v letu 2002, ko je bila digitalna fotografija v povojih. Z dopolnitvami je nastal učni pripomoček za tečaje digitalne fotografije, v končni obliki pa je samostojen moderen vodič skozi digitalno fotografijo.