Kritika v digitalni fotografiji

Digitalna fotografija: Avtor - O kritiki

Kritika je ocenjevanje tujega dela. To pove vse.

Res pa je, da so kritiki tisti ljudje, ki o zadevi vedo največ. Vsekakor se splača slišati konstruktivna mnenja o svojem delu. Iz mnenj boste izluščili, na kakšen način delujete. Nihče namreč ne zagotavlja, da boste v šoli ali v delavnicah naučena orodja tudi uporabili; pogosto se v praksi teorija izjalovi. 

O svojem delu imejte najboljše mnenje. Vsaka slika, katera se vam zdi dobra, to tudi je. Nihče vam tega ne more odvzeti. Ne pozabite, da je to vaše delo in da zanj ne veljajo mnenja. Sami ste najboljši kritik svojih del.

Če ste amater in pokažete svoje fotografije profesionalcu, recite, da ste jih posneli z Mamiyo ali Hasselbladom. Učinkuje pozitivno na oceno.

Kritika se drži mode. No, marsikdo bi mi rekel, da trenda, vendar to pomeni isto. Stare dogme menjajo nove. Vendar nihče ne pravi, da je trenuten model dela tisto, česar se morate držati. Fotografirate namreč zase, zato izbirajte motive in orodja, ki so vam všeč.

Mnenja  se včasih preveč držijo trenutnih trendov, sploh v slikarstvu in fotografiji. Kar pogosto se namreč vprašam, kako bodo na današnje abstraktne trende gledali naši zanamci. Bojim se, da bodo ugotovili, da delamo 'kar nekaj' in nategujemo publiko.

Če pa se kdaj po golem naključju znajdemo v vlogi kritika, bodimo predvsem objektivni in ne sodimo sliko po imenu avtorja. Kritika naj bo konstruktivna, naj ne bo žaljiva, če pa že nimamo kaj pametnega povedati, zadevo vsaj malo pohvalimo. Pa vso srečo!

Digitalna fotografija - vodič za digitalne fotografe
Sprejemnica
 
Splošno o digitalni fotografiji
Digitalni fotoaparat
O sliki
Obdelava slike
Galerija slik
Slovar pojmov
www.astrokaktus.com
Zapri

O fotografiji

Zapri

Fotoaparat

Zapri

O sliki

Zapri

Obdelava slike

Zapri

Galerija

 

Zapri

Zaščitni znak AstroKaktus je logo domene www.astrokaktus.com, ki jo ureja Zvone Rovšek, avtor spletnih strani Argentina, Digitalna fotografija, CactusBase in Galerija Echinopsis. Vodič 'Digitalna fotografija' ima korenine v letu 2002, ko je bila digitalna fotografija v povojih. Z dopolnitvami je nastal učni pripomoček za tečaje digitalne fotografije, v končni obliki pa je samostojen moderen vodič skozi digitalno fotografijo.