Acanthocalycium violaceum

Argentina - Quines - Acanthocalycium violaceum

Naslednja stran

Trnje nizkih akacij se zapleta s trni v kožoTrnja, zbadanja, prask in opeklin se nekako hitro navadiš. Zanimivo je, da se doma vsako delo pri najmanjši zadrti bodici takoj ustavi, tu pa nismo opazili niti krvavih dlani.

MimozeKot že rečeno, je navečje težave povzročala nekakšna dvotrnata akacijevka, ki se je zlahka zapletla tudi v obleke. Doma bi se v trenutku ustavil, izmotal neprijetno trnje iz obleke in pregledal, če se ni kaj zadrlo pod kožo. Pri plazenju skozi dračje za kaj takega niti ni bilo časa, nasprotno, za trnje se tu sploh nismo zmenili. Če se mi je kakšna veja zapletla v ribiški jopič, sem enostavno vse skupaj potegnil s seboj, da se je veja odlomila.

Plodovi mimozeAli je šla k vragu veja ali jopič, je bilo vseeno. No, očitno tisti jopič ni bil iz slabega materiala in je dobro preživel celo turo.

Sama rastlina je zanimiva. Drobni rumenkasti cvetovi se bleščijo iz grmovja, še bolj pogosti pa so plodovi ali suhi sploščeni stroki, iz katerih je seme že izpadlo.

Acanthocalycium violaceumEna od bolj neuglednih rastlin je vsekakor Acanthocalycium violaceum. V naravi je ta lastnost še bolj očitna, verjetno pa se vtis malo popravi, ko te lobivijam podobne rastline zacevetijo.Acanthocalycium violaceum

 

 

To vrsto bi lahko pomotoma zamenjali z malo zanikrnim Echinopsis leucantha. Da je to res akantokalicij, je Acanthocalycium violaceumizdalo suho cvetje na temenih starejših rastlin. Na rastišču Acanthocalycium violaceumSemena v plodovih je bilo bolj malo.

Vzpetina je skrivala kaktuse med nizkimi grmiči v senci bodečih akacijevk. Česarkoli se tu dotakneš, ima trnje. Celo granitni drobir na tleh je oster.

Digitalna fotografija, Argentina in Čile - čudoviti deželi morja, sonca in kaktusov v objektivu digitalnega fotoaparata
Priprave
Buenos Aires
Ischigualasto
Cordilleras
Chile
Digitalna fotografija, Argentina in Čile - čudoviti deželi morja, sonca in kaktusov v objektivu digitalnega fotoaparata.
Avtor spletnih strani Digitalna fotografija, Argentina in Čile, Cactusbase in Galerija Echinopsis
Tečaji digitalne fotografije