Echinopsis leucantha - ponovno

Argentina - Marayes - Echinopsis leucantha

Naslednja stran

Echinopsis leucanthaPrecej rastlin je nosilo zelene plodove, tako zrelega, kot je na spodnji sliki, pa sem našel le enega. Zeleni plodovi so se zlahka odlomili, vendar sem doma kasneje ugotavljal, da je seme nezrelo.

Echinopsis leucanthaNa tem prostoru naj bi našli tudi Pyrrhocactus straussianus, vendar nismo imeli sreče. Rastlina je podobna črnikastim E. leucantha, vendar ima krajše bodice in areole na rebrih bolj vsedene v grbe. Echinopsis leucantha

V tleh praktično ni bilo nobenega humusa. Neverjetno je, da te rastline živijo v samem silikatnem pesku in mivki. Granitu podobni silikati in kremen sta osnova, le granulacija se manjša od kamenja do fine mivke, ki se med špranjami spreminja v peščeno-ilovnat material. Če zrahljaš zgornjo plast peska okoli rastline le toliko, da jo lahko malo premakneš, se jo da z golimi rokami izruvati, pa čeprav ima korenine do pol metra globoko.

Echinopsis leucanthaNajvečjo variabilnost so vsekakor pokazali Echinopsis leucantha. Namesto da besedičim, naj raje govorijo slike. Echinopsis leucanthaE. leucantha smo že videli pri Quinesu, vendar je pokazal enako variabilnost tudi na drugih rastiščih. Ponekod je dosegal višino enega metra.

Tu so bile rastline visoke največ pol metra, vendar so imele zelo različno obarvane in razporejene bodice. Nekateri primerki so bEchinopsis leucanthaili zelo zanimivi tudi zaradi zvitih bodic, kot na primer tale na levi Echinopsis leucanthasliki.

Drugje večinoma solitarne rastline so se tu razraščale v manjše gruče. Brstenje je le v redkih primerih sprožila poškodba temenskega tkiva. Večina primerkov je bila kljub surovem okolju nepoškodovana.

Digitalna fotografija, Argentina in Čile - čudoviti deželi morja, sonca in kaktusov v objektivu digitalnega fotoaparata
Priprave
Buenos Aires
Ischigualasto
Cordilleras
Chile
Digitalna fotografija, Argentina in Čile - čudoviti deželi morja, sonca in kaktusov v objektivu digitalnega fotoaparata.
Avtor spletnih strani Digitalna fotografija, Argentina in Čile, Cactusbase in Galerija Echinopsis
Tečaji digitalne fotografije