Rumi Rayan

Argentina - Las Angosturas - Rumi Rajan

Naslednja stran

Rumi Rayan, rastišče Pune bonniaeČe bi se vozil tukaj čez sam, bi porabil za isto pot par dni. Vodiči že vedo, zakaj tu čez hitijo.

Natančen Pterocactus kunzeipogled v tla odkrije najprej majhne Tunilla sp., prav ob cesti pa se pojavijo Maihuenopsis. Položno pobočje je bogato rastišče Pterocactus kunzei. Visokogorske rastlinice so podobne plevelom in ne dajejo občutka, da bi v tej pokrajini vladala suša. Gorsko cvetje

Maihuenopsis so rdečkasti in so ravno odcveteli. Pojavljajo se bolj v malce zasenčenih kanalih. So bolj redki kot T. geometricus. Semena je dovolj že od prejšnjega cvetenja.Maihuenopsis sp.

 

 

Cesta proti Rumi RayanNajtežji del poti nas je šele čakal - prehod čez Cordilleras in prestop čilske meje. Čakala so nas višinske težave in tihotapljenje nabranih rastlin čez čilsko mejo. Vendar je to pot vredno opraviti, saj pomeni vožnja čez Cordilleras doživetje najlepših pokrajin, kar sem jih videl.

Pampe nad dolino Las AngosturasVisoke pampe so zavetje za živali, ne pa tudi za kaktuse. Ti rastejo v pesku in kamenju na brežinah popolnoma golih pobočij. Gorska pustinja je le na videz neprijazna, vendar skriva v svojih nedrjih male rastlinice, ki imajo očitno dovolj vode, da na surovi, popolnoma odprti vetrovni planjavi zrastejo v male rdečkaste krogle tefrosov. Zelo verjetno skalijo mlade raslinice pod peskom.

Tephrocactus geometricusT. geometricus, ki so na tem kraju zgodba zase, ne iščejo sence, pa saj je tudi ni nikjer. V pampah, kjer je dovolj sence visokih trav, jih ni. Padavine so očitno obilne, vendar ne povzročijo razdejanj kot reke v dolinah. Pobočje je razdeljeno v kanale, vendar so struge plitve in ne kažejo delovanja hudournikov. Voda takoj odteče v pesek in dolino.

Digitalna fotografija, Argentina in Čile - čudoviti deželi morja, sonca in kaktusov v objektivu digitalnega fotoaparata
Priprave
Buenos Aires
Ischigualasto
Cordilleras
Chile
Digitalna fotografija, Argentina in Čile - čudoviti deželi morja, sonca in kaktusov v objektivu digitalnega fotoaparata.
Avtor spletnih strani Digitalna fotografija, Argentina in Čile, Cactusbase in Galerija Echinopsis
Tečaji digitalne fotografije