Copiapoa serpentisulcata

Chile - Pan de Azucar - Copiapoa serpentisulcata

Naslednja stran

Copiapoa serpentisulcata pri Pan de AzucarC. serpentisulcata je nizka kroglasta rastlina s številnimi nizkimi rebri, gosto obdana z rumenkastimi ali sivkasto-rjavimi bodicami. Copiapoa serpentisulcata pri Pan de AzucarPrimerki z rumenimi bodicami so na tem terenu bolj redki, postavlja pa se vprašanje, če niso tudi to le križanci obeh vrst in le nekateri med njimi kažejo znake čistih vrst. v tem času so cvetele le C. serpentisulcata, kar pomeni, Copiapoa serpentisulcata pri Pan de Azucarda lahko križanje prepreči različen čas cvetenja. Vzpenjanje v klanec bi povedalo več.

Teorija, da na dostopnih mestih nabiralci izkopljejo manjše rastline, ni zagotova. Za potrditev tega bi bil potreben vzpon v hribe. V dolgih letih se po vsakoletnem cvetenju zagotovo pojavi dovolj ugodnih trenutkov za kalitev semena in preživetje sejancev, vendar na propad le teh lahko vpliva tudi kakšen drug dejavnik, na primer onesnaženje nižinskega pasu ob cesti ali vpliv morja.

Copiapoa serpentisulcata pri Pan de AzucarPoleg C. cinerascens se v strmem skalovju pojavijo C. serpentisulcata. Te se vzpenjajo v višjih legah, kjer teren postane nedostopen, plezanje med vulkanske gmote pa postane nevarno.

Podobno kot C. cinerascens, se tudi ta razraste Copiapoa serpentisulcata pri Pan de Azucarv velike skupine, ki lahko tvorijo preko dvajset glav. Zdi se, da C. serpentisulcata raje raste med skalami, nekatere pa najdejo prostor celo v zelo ozkih razpokah skal.

Copiapoa serpentisulcata pri Pan de AzucarTako razpoko je našla rastlina na spodnji sliki. Kaže, da je seme skalilo globoko v razcepu, nato pa je rastlina Copiapoa serpentisulcata pri Pan de Azucarpoiskala svetlobo na površino skale.

Digitalna fotografija, Argentina in Čile - čudoviti deželi morja, sonca in kaktusov v objektivu digitalnega fotoaparata
Priprave
Buenos Aires
Ischigualasto
Cordilleras
Chile
Digitalna fotografija, Argentina in Čile - čudoviti deželi morja, sonca in kaktusov v objektivu digitalnega fotoaparata.
Avtor spletnih strani Digitalna fotografija, Argentina in Čile, Cactusbase in Galerija Echinopsis
Tečaji digitalne fotografije