Copiapoa columna-alba

Chile - Pan de Azucar - Copiapoa columna-alba

Naslednja stran

Copiapoa columna-alba v Nacionalnem parku Pan de AzucarSkeleti odmrlih rastlin niso v puščavi nič nenavadnega. Tudi tu smo jih našli kar nekaj, čeprav so nas iz polja prezgodaj pregnali čuvaji, saj postopanje po parku ni dovoljeno.

Copiapoa columna-alba v Nacionalnem parku Pan de AzucarJužni del rastišča C. columna-alba naj bi bil tudi severni zaključek rastišč Copiapoa serpentisulcata in C. dealbata. Čeprav se jih zaradi naglice ne spomnim, dokazni foto-material dokazuje, da smo na tem mestu našli obe vrsti. Prisotnost C. serpentisulcata je malo vprašljiva, vendar poročila o tem obstajajo.

Na tem mestu bi se torej morali pojaviti križanci in se Copiapoa serpentisulcata v Nacionalnem parku Pan de Azucarmorda tudi pojavljajo, vendar kaže, da se Copiapoa cinerea in C. gigantea pogosteje križata kot C. columna-alba. Copiapoa cinerascens v Nacionalnem parku Pan de Azucar

Copiapoa columna-alba v Nacionalnem parku Pan de AzucarProti notranjosti parka Pan de Azucar se ob cesti pojavijo polja Copiapoa columna-alba. Modrikasto sive rastline merijo v premeru malo nad deset centimetrov, v višino pa zrastejo malo nad pol metra. Copiapoa columna-alba v Nacionalnem parku Pan de Azucar

 

Vse rastline so nagnjene v isto smer. Ena od teorij pravi, da nagib zasenči tla in s tem omogoči preživetje rastline, ki v senci dlje obdrži vlago. Copiapoa columna-alba v Nacionalnem parku Pan de AzucarVendar se mi zdi vzrok čisto enostaven: rastline se obračajo na sever proti soncu.

Med rastlinami je precej mladih primerkov.

Digitalna fotografija, Argentina in Čile - čudoviti deželi morja, sonca in kaktusov v objektivu digitalnega fotoaparata
Priprave
Buenos Aires
Ischigualasto
Cordilleras
Chile
Digitalna fotografija, Argentina in Čile - čudoviti deželi morja, sonca in kaktusov v objektivu digitalnega fotoaparata.
Avtor spletnih strani Digitalna fotografija, Argentina in Čile, Cactusbase in Galerija Echinopsis
Tečaji digitalne fotografije