Copiapoa cinerascens

Chile - Pan de Azucar - Copiapoa cinerascens

Naslednja stran

Copiapoa cinerascens v Nacionalnem parku Pan de AzucarNižje ob cesti se je zgodilo poravnavanje terena, verjetno zaradi gradnje ceste. V tem delu so rastle Copiapoa cinerascens v Nacionalnem parku Pan de AzucarC. cinerascens, ki na nekaterih mestih množično odmirajo. Primerek na desni sliki ni odmrl zaradi starosti ali bolezni. Odmiranje je povzročil izkop jarka.

Ko so rastline večje in tvorijo široke skupine, prerastejo kamenje, zato ni videti, Copiapoa cinerascens v Nacionalnem parku Pan de Azucarda so sprva rastle v senci. Le redki primerki kažejo, da je seme kalilo, sejanec pa preživel mladost v senci kamenja. Sejancev nasploh ni bilo videti. Copiapoa cinerascens v Nacionalnem parku Pan de AzucarVerjetno je vzrok bližina ceste, ki omogoči nabiranje rastlin.

Copiapoa cinerascens v Nacionalnem parku Pan de AzucarV strmem pobočju nad cesto je domovanje dveh podobnih vrst, Copiapoa cinerascens in C. serpentisulcata. Zdi se, da je ta kraj le področje intermediatov, saj se pojavljajo dokaj čisti primerki, med njimi pa je marsikateri dokaj nedoločljiv. Copiapoa cinerascens v Nacionalnem parku Pan de Azucar

Obe vrsti tvorita velike gruče, v katerih je po nekaj deset glav. Copiapoa cinerascens v Nacionalnem parku Pan de AzucarObe vrsti dosegata premer do petnajst centimerov.

Copiapoa cinerascens je netipična vrsta, ki jo je na različnih lokacijah težko določevati, sploh če je primerki variirajo. Copiapoa cinerascens v Nacionalnem parku Pan de Azucar

 

Rastlina na levi sliki je dokaj tipičen primer z jasno formo in barvo reber. Bodice so temno sivkasto-modre.

Digitalna fotografija, Argentina in Čile - čudoviti deželi morja, sonca in kaktusov v objektivu digitalnega fotoaparata
Priprave
Buenos Aires
Ischigualasto
Cordilleras
Chile
Digitalna fotografija, Argentina in Čile - čudoviti deželi morja, sonca in kaktusov v objektivu digitalnega fotoaparata.
Avtor spletnih strani Digitalna fotografija, Argentina in Čile, Cactusbase in Galerija Echinopsis
Tečaji digitalne fotografije