Caldera - puščava ob morju

Chile - Caldera - Obalna puščava

Naslednja stran

Caldera - Copiapoa calderanaOkolica Caldere je rastišče Copiapoa calderana. Zaraščajo se v razpoke kamenja, ki tvori nizke, deset ali dvajset metrov široke skalne gruče. Na golem pesku, kjer rastejo redke Cumulopuntia berteri, jih ni. Na videz so si zelo podobne, rahlo pa se razlikujejo po barvi bodic. Caldera - Copiapoa calderana

 

C. calderana je v kulturi vitka rastlina. Tudi v naravi zraste v podolgovate palice, ki dosežejo tudi do pol metra dolžine. Višina rastline očitno Caldera - Copiapoa calderanani povezana z geni. Kaže, da višino pogojuje starost, torej okoliščine, ki odločijo, kako dolgo bo rastlina živela.

 

Caldera - Copiapoa calderana

Caldera - skelet Eulychnia brevifloraPojav rastlinja v pesku ni znak, da se prične vegetacijski pas. Redkokatera rastlina preživi take sušne razmere, zato med kamenjem ne najde skoraj nič drugega kot kaktusi in skrajno aridne rastline. Kljub temu je rastlinje tu že vedno bolj pogosto kot v notranjosti Čila.

Caldera - skelet Eulychnia brevifloraKaže, da nizki oblaki megle oblivajo vrhove kamnitega hribovja z izdatno vlago, v obalnem pasu pa poleg suše zavira rast tudi sol, ki jo morje prši po ravnici. V hribih so namreč Eulychnia pogostejše kot ob vznožju, pa tudi te so precej ogrožene, na Caldera - Eulychnia breviflorakar kaže precejšnje število skeletov.

Caldera - Eulychnia brevifloraStebla so videti od daleč popolnoma mrtva, pogled od blizu pa pokaže svežo rast.

Digitalna fotografija, Argentina in Čile - čudoviti deželi morja, sonca in kaktusov v objektivu digitalnega fotoaparata
Priprave
Buenos Aires
Ischigualasto
Cordilleras
Chile
Digitalna fotografija, Argentina in Čile - čudoviti deželi morja, sonca in kaktusov v objektivu digitalnega fotoaparata.
Avtor spletnih strani Digitalna fotografija, Argentina in Čile, Cactusbase in Galerija Echinopsis
Tečaji digitalne fotografije