Copiapoa haseltoniana

Chile - Taltal - Cachinalito

Naslednja stran

Cachinalito - Copiapoa haseltonianaS svetlobo torej poudarimo formo predmeta, s sencami na njem pa jo pravzaprav definiramo. Svetloba je vidno, senca je odmaknjeno, manj vidno. Poudarek se torej osvetli, motnja se zasenči. Cachinalito - Copiapoa haseltonianaPoudarke lahko okrepimo z ostrino, z neostrino pa zmanjšamo njihov vpliv.

Leva slike je tak primer, kjer bi se lahko v popolnoma osvetljenem motivu pojavila dva poudarka. Cachinalito - Copiapoa haseltoniana in PacifikKer je drugi, zadnji, umaknjen v senco, za nas pravzaprav ne obstaja in tvori le polnilo slike, torej ozadje. Desni primer senc skoraj nima, zato tudi forme na motivu niso jasne.

 

Cachinalito - Copiapoa haseltonianaManjša, ogolela različica C. gigantea z rdečkastim epidermisom je torej lokalna vrsta C. haseltoniana.

Cachinalito - Copiapoa haseltonianaBolj kot to, ali rastlina zasluži svoje ime ali ne, sem razmišljal, kako posneti dobre slike teh rastlin v polnem soncu. V močni sončni svetlobi se pojavijo ostre sence, ki razbarvajo rumenkaste rastline in nevtralno skalovje. Zelo osvetljene rastline izgubijo v sliki svojo formo, Cachinalito - Copiapoa haseltonianaCachinalito - Copiapoa haseltonianače pa posnamemo tudi sence, nastane močan kontrast, ki pa ga lahko izkoristimo in s sencami poudarjamo sliko.

Pri fotografiranju takih motivov namreč lahko izkoristimo svetlobo in sence za ustvarjanje poudarkov na pravih mestih. Zgornja dva primera vsebujeta dobre sence, spodnja dva pa šibke.

Digitalna fotografija, Argentina in Čile - čudoviti deželi morja, sonca in kaktusov v objektivu digitalnega fotoaparata
Priprave
Buenos Aires
Ischigualasto
Cordilleras
Chile
Digitalna fotografija, Argentina in Čile - čudoviti deželi morja, sonca in kaktusov v objektivu digitalnega fotoaparata.
Avtor spletnih strani Digitalna fotografija, Argentina in Čile, Cactusbase in Galerija Echinopsis
Tečaji digitalne fotografije