Kako cveti Trichocereus terscheckii

Argentina - Rio Capayan - Kako cveti Trichocereus terscheckii

Naslednja stran

Cvetje Trichocereus terscheckiiNekaj takega se neprestano dogaja, saj v semenskih cenikih najdemo seme rastlin, ki imajo glede na lokacijo bodice ali cvet malo drugačne barve kot običajne rastline. Gojitelji planemo po semenu, ne da bi pomislili, da se gre pravzaprav za isto vrsto.

Trichocereus terscheckiiPodobno bi lahko rekel tudi za tefrose ali C. boliviano. Že ob naših pičlih postankih smo našli toliko različnih form, da bi lahko preverjal, ali kakšna variacija še ni opisana in se potrudil ovekovečiti svoje ime s kakšnim novoopisom.

To je seveda nesmiselno delo, saj lahko najdemo na enem aru kamenja več form iste vrste, kot na primer, E. leuSkelet Trichocereus terscheckiicantha pri Marayesu.

Trichocereus terscheckiiV dolini Rio Capayan so nas na pobočjih pričakali cvetoči Trichocereus terscheckii. Nekaj metrov visoke rastline so se zarastle v strmem, težko prehodnem bregu, poraščenem z mimozami, pužami in drugim trnastim zelenjem.

Trichocereus terscheckiiTeren, na katerem rastejo, je silikatno skalovje z vmesnimi plastmi ilovice. Vzpenjanje je nevarno, ker je skalovje krhko.

Cvetje je bilo obilno in je v oblačni, vendar zelo svetli pokrajini sevalo s svojo belino. Fotografiranje se je pokazalo kot zelo problematično, saj so navidezno lepe slike pokazale močne kontraste s slabo nasičenostjo barv.

Pravzaprav v vsej tej pokrajini rastejo podobne rastline, zato sem se zamislil nad vrednostjo poljskih številk. V dvesto kilometrih rastišča T. terscheckii, E. leucantha ali G. saglionis bi jih lahko zabeležil na tisoče.

Digitalna fotografija, Argentina in Čile - čudoviti deželi morja, sonca in kaktusov v objektivu digitalnega fotoaparata
Priprave
Buenos Aires
Ischigualasto
Cordilleras
Chile
Digitalna fotografija, Argentina in Čile - čudoviti deželi morja, sonca in kaktusov v objektivu digitalnega fotoaparata.
Avtor spletnih strani Digitalna fotografija, Argentina in Čile, Cactusbase in Galerija Echinopsis
Tečaji digitalne fotografije