Gymnocalycium saglionis pri Rio Capayan

Argentina - Rio Capayan - Gymnocalycium saglionis

Naslednja stran

Gymnocalycium saglionisNa G. saglionis plodov ni bilo ali pa smo jih našli samo par. Zrel plod je rdeč. Plodove takoj napadejo mravlje, tako je seme možno nabrati samo če najdeš nezrel plod. Rastlina na desni sliki Jatropha excisaje imela po naključju zrel plod, ki ga mravlje še niso odkrile.

Na levi strani brega smo našli na tem rastišču nepričakovano, neznano vrsto gimnokalicija. Po videzu je bil še najbolj podoben G. catamarcense, vendar z daljšimi bodicami in bolj dvignjenimi rebri. Rastejo v senci grmovja ob suhi rečni strugi, zPortulakaraščeni globoko v pesek.

So v presenetljivo dobrem stanju. Kaže, da jim ustrezajo vlažna tla rečnega obrežja. Družbo jim delajo nekakšni Gymnocalycium sp.portulaki z vijolično-rdečimi cvetovi.

Gymnocalycium saglionisObrežje Rio Capayana je bilo po naključju naše srečanje z res velikimi Gymnocalycium saglionis, ki so rastli iz razpok v granitnih skalah. Za razliko od drugih kaktusov so tu rastli na direktnem soncu. Kaže, da prenašajo izjemno sušo in neposredno sonce.

Gymnocalycium saglionis

Vendar ne pozabimo, da smo približno na 1200 metrih nadmorske višine, kar pomeni, da velja tu še mediteranska klima. Če bi sem napeljali dovolj vode, bi lahko verjetno brez težav gojili banane.

Gymnocalycium saglionisJatropha so rastline toplega podnebja, zato so tu še vedno precej pogoste.

Če vemo, da meri pokrovček Sigminega objektiva skoraj osem centimetrov, dobimo predstavo, kolikšne so te rastline.

Digitalna fotografija, Argentina in Čile - čudoviti deželi morja, sonca in kaktusov v objektivu digitalnega fotoaparata
Priprave
Buenos Aires
Ischigualasto
Cordilleras
Chile
Digitalna fotografija, Argentina in Čile - čudoviti deželi morja, sonca in kaktusov v objektivu digitalnega fotoaparata.
Avtor spletnih strani Digitalna fotografija, Argentina in Čile, Cactusbase in Galerija Echinopsis
Tečaji digitalne fotografije