Surova klima La Puntille

Argentina - La Puntilla - Surova klima La Puntille

Naslednja stran

Tephrocactus papyracanthusNaslednja vzpetina je v zavetju skrivala nizke grmiče Tephrocactus articulatus, ki so bili zelo variabilni in so kazali vse lastnosti variacije inermis, pa tudi T. articulatus var. papyracanthus. Bolj proti vrhu so bili nižji on bolj zgubani.

Skelet Lobivia shafferiPrimerki v senci so bili živahne rumenkasto-zelene barve z močnimi, čvrstimi kroglastimi členki.

Tako kot je konec vzela žival in pustila za seboj le nekaj ogolelih kosti, so tudi lobivije puščale skelete na skalovju. kaj je povzročilo konec te rastline, ni Proti slemenu so ob poti postavljene male kapelicemogoče uganiti, saj ni bilo videti nanjej nobene poškodbe. Rastline blizu nje so bile videti popolnoma Sonce žge ostanke oslazdrave.

Klanec proti kapeli je manj bujno rastišče, vendar se ravno tu zaraste Tephrocactus weberi.

Dyckia brevifolia, osivela od soncaGranitno pobočje hribovja pri La Puntilli se nadaljuje v Sierra de Famatina z več kot 6000 metrov visokim vrhom Mejicana. Čez nizke griče ob vznožju gorovja brijejo vroči vetrovi. Rastline se prilagodijo in kljub surovi klimi preživijo na strmih skalnih pobočjih.

Tephrocactus weberi

Na pobočju se v skalne razpoke zaraščajo rumenkasti Tephrocactus weberi, ki v tem času ravno cvetijo.

Granit je drobljiv in se pod čevljem kruši v drobno, ostro zrnje. Plezanje po strmini je dokaj nevarno. Zanimivo je, da skalovje razpada v drobno kamenje, vendar se za vrhom hrib obrne v pravcato brezno.

Gymnocalycium catamarcensePrav na vrhu hriba smo v skali našli celo en osamljen primerek Gymnocalycium catamarcense, ki ga turisti še niso oplenili. Tudi mi smo ga pustili pri miru z upanjem, da ga ne bo izpulil kakšen član prve naslednje skupine, ki se bo ustavila pri kapeli.

Digitalna fotografija, Argentina in Čile - čudoviti deželi morja, sonca in kaktusov v objektivu digitalnega fotoaparata
Priprave
Buenos Aires
Ischigualasto
Cordilleras
Chile
Digitalna fotografija, Argentina in Čile - čudoviti deželi morja, sonca in kaktusov v objektivu digitalnega fotoaparata.
Avtor spletnih strani Digitalna fotografija, Argentina in Čile, Cactusbase in Galerija Echinopsis
Tečaji digitalne fotografije