Sto oblik Pyrrhocactus bulbocalyx

Argentina - Chilechito - Pyrrhocactus bulbocalyx

Naslednja stran

Pyrrhocactus bulbocalyxSkalna rastišča teh rastlin so večinoma težavna za plezanje. Na krhkem granitnem skalovju je prijem čevlja nezanesljiv, ker se kamen v trenutku zdrobi v drobna ostra zrna, ki ne povzročijo le zdrsa navzdol, ampak tudi praskPyrrhocactus bulbocalyxe po koži, če pri zdrsu zgrabite za skale.

Prav daleč ne bi v nobenem primeru odfrčal navzdol, bi pa padec med dovolj gosto posejane puje ali dikije pomenil precej zadrtih grobih bodic v koži.

Pyrrhocactus bulbocalyxVendar kaktusi niso pomenili večje nevarnosti, bolj smo se bali ostrine silikatnega kamenja. Večinoma sem se takim neprijetnim situacijam izognil s počasnim in zanesljivim stopanjem po kozjih stezah, predvsem pa sem se izogibal hoji nad previsnimi skalami. Tu je bilo plezanje višje v stene nemogoče, saj se je krhko pobočje Sierre vzpenjalo preveč strmo.

Pobočja Sierra de Velasco in Pyrrhocactus bulbocalyxNaslov zavaja. Pyrrhocactus bulbocalyx je bil namreč najmanj variabilen od večine vrst kaktusov, ki smo jih videli v Sierrah. Praktično vse oblike so bile videti enake ne glede na rastišče. Bolj zanimiva so bila rastišča sama. Na istem prostoru so namreč rasli pirosi skupaj z zelo nezahtevnimi vrstami kaktusov.

Pyrrhocactus bulbocalyx na strmih stenah SierreDeset metrov nad navadnimi Cereus aethiops, opuncijami in tefrosi, so se med špranje skal zarasli v strmih vzpetinah. Med njimi je bilo precej majhnih rastlinic. Očitno jih v tistem nevarnem skalovju nihče ni ogrožal. Pyrrhocactus bulbocalyx - sejanecTokrat smo jih mi.

 

P. bulbocalyx so bili ravno v času cvetenja, med bodicami pa je bilo že kar nekaj zrelih plodov iz prejšnjega vala cvetenja. Seme se je stresalo iz plodov in se ga je lahko pobralo le s sesalko.

Digitalna fotografija, Argentina in Čile - čudoviti deželi morja, sonca in kaktusov v objektivu digitalnega fotoaparata
Priprave
Buenos Aires
Ischigualasto
Cordilleras
Chile
Digitalna fotografija, Argentina in Čile - čudoviti deželi morja, sonca in kaktusov v objektivu digitalnega fotoaparata.
Avtor spletnih strani Digitalna fotografija, Argentina in Čile, Cactusbase in Galerija Echinopsis
Tečaji digitalne fotografije