Achiras - mediteran sredi celine

Argentina - Achiras - Achiras

Naslednja stran
Zemljevid

Pozno poletje je odcvetelo večino cvetnic, vendar sem le našel nekaj drobnih cvetov, ki so se s svojo živordečo barvo oglašale iz visoke trave. Drobni cvetovi so bili dovolj opazni, da sem jih videl že na pet metrov daleč, čeprav so bili cvetovi široki le dober centimeter.

Lobivia aureaMed kamenjem so se skrivale tudi Lobivia aurea. Našli smo bolj malo rastlin in še te so bile bolj ožgane kot G. achirasense.

PuyaMed travo, še bolj pogosto pa med skalovjem, so se zaraščale velike Puye. Ostri trni niso bili tako nevarni, kot sem si predstavljal o njih prej, preden sem prišel v te kraje. Tam, kjer so bile napoto, smo jih enostavno pohodili. Pujo, še bolje, če jim rečemo kar po argentinsko - 'pužo', bi lahko primerjali z našim osatom.

Na tem skalovju so bile rasline izpostavljene soncu in so zrastle le do dvajset centimetrov širine. Na meter visokih cvetnih steblih so bili odprti plodovi. Videti je bilo, da so te puže že zdavnaj odcvetele.

Achiras - rastiščeNizki griči, iz katerih so štrlele velikanske kroglaste skale, so bili naš prvi postanek in obenem tudi najdišče prvega pravega kaktusa v naravi. Takoj za skalovjem se je pojavila žična ograja, ki je označevala pašnike. Ograje smo videvali povsod ob cesti.

Gymnocalycium achirasensePokrajina ni bila na prvi pogled nič posebnega in če bi iskal kaktuse le od daleč, jih iz avtomobila ne bi nikoli opazil. Skale iz granitu podobne mase so bile na daleč podobne nekakšnem velikanskem gramozu, kot da bi jih obrusila in zvalila sem kakšna velika reka.

Prvi kaktus, ki sem ga našel, je bila Puya. Prava prava najdba pa je bil seveda Gymnocalycium achirasense. Precej velike rastline so se skrivale med travo in skoraj ni bilo primerka, ki bi rasel na neposrednem soncu. Kljub vročini pa niso bile ožgane ali poškodovane. Cvetja in plodov nismo našli. Redko cvetje je od vročine usihalo.

Digitalna fotografija, Argentina in Čile - čudoviti deželi morja, sonca in kaktusov v objektivu digitalnega fotoaparata
Priprave
Buenos Aires
Ischigualasto
Cordilleras
Chile
Digitalna fotografija, Argentina in Čile - čudoviti deželi morja, sonca in kaktusov v objektivu digitalnega fotoaparata.
Avtor spletnih strani Digitalna fotografija, Argentina in Čile, Cactusbase in Galerija Echinopsis
Tečaji digitalne fotografije